Třená bábovka s vlašskými ořechy, rovněž v bezlepkové verzi zpět

Ingredience:
vejce6 ks*bio pšeničná mouka T550 nebo špaldová T630 či klasická polohrubá340 galsan bio, či máslo, ghí, případně jiný tuk1 ks (250g)
panela či jiné sladidlo2 hrnky (1 hrnek = 250 ml)med (lze vynechat)1 lžícekypřící prášek bez fosfátů1 ks
mleté vlašské ořechy3 - 4 hrstivanilkový lusk - vanilka z něj, či pomleté vanilkové lusky1 ksrostlinné mléko (rýžovo-kokosové)větší 1/2 hrnku
tuk na vytření formyhrubá mouka na vysypání formy
vejce 6 ks, *bio pšeničná mouka T550 nebo špaldová T630 či klasická polohrubá 340 g, alsan bio, či máslo, ghí, případně jiný tuk 1 ks (250g), panela či jiné sladidlo 2 hrnky (1 hrnek = 250 ml), med (lze vynechat) 1 lžíce, kypřící prášek bez fosfátů 1 ks, mleté vlašské ořechy 3 - 4 hrsti, vanilkový lusk - vanilka z něj, či pomleté vanilkové lusky 1 ks, rostlinné mléko (rýžovo-kokosové) větší 1/2 hrnku, tuk na vytření formy, hrubá mouka na vysypání formy

Příprava

Tento recept je velmi univerzální. Můžeme vlašské ořechy nahradit lískovými, zcela je vynechat, použít šťávu a kůru z jednoho citronu nebo pomeranče, a máme tak pokaždé úplně jinou chuť. Stejně tak není problém přidat kvalitní kakaový prášek. 

Rovněž mám vyzkoušeno v bezlepkové verzi v kombinaci pohankové mouky hladké a rýžové polohrubé, kde kvůli savosti ubírám bezlepkovou mouku přibližně o 50 g, více saje a mouku pouze metlou vmíchám.

Bábovky snad nikdy neomrzí. Manžel měl svátek a syn chtě pro tatínka upéct bábovku. Tatínek si přál klasiku, a tak jsem udělala dle přání s pomocí našeho malého kuchaříčka klasickou bábovku, kterou jsem obohatila o vlašské ořechy, které jsou výživově velmi hodnotné.

Tato bábovka má neomezené možnosti kombinací, které nikdy neomrzí. Je velmi vláčná a chutná, rozhodně stojí za vyzkoušení.

Oddělíme si žloutky od bílků, z bílků ušleháme tuhý sníh, který dáme stranou. Lépe e našlehají, pokud se do nich přidá špetka soli. Změklý tuk utřeme s cukrem do pěny, postupně vmícháme med, žloutky namleté vlašské ořechy, střídavě prosetou mouku s kypřícím práškem, vanilkou a vlažné mléko. Pokud se rozhodneme pro špaldovou mouku, příliš nemíchat, a nebo vmíchat již jen metlou, potrhal by se lepek a těsto by se srazilo, stejně tak postupujeme s bezlepkovou moukou.

A nyní již jen lehce vmícháme do připraveného těsta našlehané bílky. 

Hotové těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané bábovkové formy, vložíme do trouby a pečeme na 180°C 45 minut až hodinu, vyzkoušíme špejlí. 

Bábovku necháme důkladně vychladnout. 

Přeji dobrou chuť.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


2018-01-30 Dezerty

Poznámka

*mouky dávám tolik, kolik váží 5 vajec se skořápkou + jedno navíc, rovněž lze použít bezlepkovou mouku, například kombinaci rýžové polohrubé a pohankové, k ořechům se skvěle hodí, použijeme o 50g mouky méně

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI