Ingredience: | |||||
hladká mouka | 500 ml | cukr (stačí méně) dala jsem kombinaci řepného a třtinového | 250 ml | olej | 250 ml |
vlažné mléko | 250 ml | vejce | 2 ks | kakao holandského typu | 2 lžíce |
prášek do pečiva | 1 balíček | želatina | 4 plátky | studená voda | 4 - 5 lžic |
tvaroh v kostce | 500 g | kysaná smetana | 200 g | karamelové salko | 1 balení |
šlehačka na šlehání | 200 ml | hořká čokoláda (použila jsem 81% Equador Arriba) | 100 g |
Připravte pro návštěvu jednoduché, ale přesto vynikající řezy....
Jednoduchý piškot: Celá vejce vyšleháme s oběma cukry do lehké pěny, opatrně přiléváme olej. Pak metlou zamícháme střídavě vlažné mléko a prosetou mouku smíchanou s kypřícím práškem a kakaem. Vylijeme do plechu vymazaného a vysypaného anebo vyloženého pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 185 - 200°C (respektujeme vlastní troubu) na spodní a horní ohřev. Piškot je upečený, pokud se odlepuje od stěn plechu a má mechovitou konzistenci. Pro jistotu použijeme špilktest. Necháme dobře vychladnout na mřížce nebo podložce, nechávám i s papírem, lépe se s řezem manipuluje.
Ještě jednodušší krém: Plátky želatiny namočíme do 4-5 lžic studené vody a necháme v klidu pracovat. Rozšleháme tvaroh s kysanou
smetanou, pilně a neúnavně, aby krém neměl hrudky, pěkně dohladka. Postupně zašleháváme karamelové Salko, množství nechám na Vás, podle chuti, polovina se mi zdála málo…dala jsem 3/4 plechovky. Hodně záleží na kvalitě a chuti tvarohu. Želatinu postavíme na sporák a pozvolna zahříváme do úplného rozpuštění, přivedeme téměř k varu, ale nevaříme!! Do horké vmícháme dvě lžíce krému a tuto směs vmícháme do zbytku krému. Navrstvíme na vychladlý piškot a necháme ztuhnout. Stačí cca 2 hod.
Polijeme polevou: Šlehačku necháme dojít k varu, postupně vmícháme hořkou čokoládu nalámanou na malé kousky. Necháme dobře rozpustit, umícháme do hladké a lesklé polevy. Nalijeme na ztuhlý krém, zdobíme podle fantazie (tu nemám).
Krájíme na řezy.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI