Velikonoční jidáše zpět

Ingredience:
droždí30 gmléko150 mlcukr krupice100 g
polohrubá mouka500 grozpuštěné máslo100 gžloutek do těsta2 ks
vanilkový cukr1 kssůl špetkarozinky50 g
citronová kůra dle chutirum1 malý panákmandle a rozinky na ozdobu
žloutek na potření2 ks
droždí 30 g, mléko 150 ml, cukr krupice 100 g, polohrubá mouka 500 g, rozpuštěné máslo 100 g, žloutek do těsta 2 ks, vanilkový cukr 1 ks, sůl špetka, rozinky 50 g, citronová kůra dle chuti, rum 1 malý panák, mandle a rozinky na ozdobu, žloutek na potření 2 ks

Příprava

Jidáše jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta slazené medem (ještě horké se po vytažení z trouby potíraly medem). Říká se, že kdo sní Jidáše na Zelný čtvrtek, bude se těšit pevnému zdraví. Zavinutý tvar Jidášů symbolizuje plodnost a hojnost, tedy tradiční charakteristiky jara. A na jaře ptáčci zpívají a sedávají na rozkvetlých stromech, tak tady jsou ti moji ptáčci.

Z mléka, droždí a lžíce cukru připravíme kvásek, který necháme vzejít. Do mísy vložíme mouku, žloutky, rozpuštěné máslo, rum, vanilkový cukr, citronovou kůru a zbývající cukr krupice (lžíci jsme si odebrali na kvásek). Vše promícháme a přidáme kvásek včetně mléka. Zpracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě minimálně hodinu (může být i déle, tak že těsto promícháme a necháme znovu kynout). Pak již jen na vále vyválíme dlouhé provázky z těsta a motáme různé tvary, které zdobíme rozinkami a potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme podle velikosti Jidášků na 180 °C do zlatova (zda je upečeno, můžeme zkontrolovat špejlí).

Mazanec, neboli bochánek vytvarujeme na pomoučněném vále z vykynutého těsta, přeložíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme alespoň 15 minut ještě vykynout. Poté mazanec potřeme rozšlehaným žloutkem, nůžkami nastřihneme do kříže (cca 1cm x 1cm) a posypeme mandlemi. Bochánek pečeme v předehřáté troubě na 200 °C stupňů asi 10 minut, poté snížíme teplotu na 150 °C stupňů a dopékáme pomalu asi 30 minut.

2017-04-10 Dezerty

Poznámka

Recept lze využít i na kynutý máslový mazanec, kde rozinky vmícháme do těsta.

Autor:

Počet porcí
40
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvelikonoce
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI