Vícezrnný mřížkový koláč s jahodami, jablky a mátou zpět

Ingredience:
špaldová mouka200 gvícezrnná mouka150 gmáslo150 g
prášek do pečiva100 gvejce2 kssůl špetka
vanilkový cukr1 balíčekmléko100 mljahody150 g
středně velká jablka4 kscukr krupice1- 2 lžícemátové lístky hrst
tuk na vymazání formyvody0,5 dclcukr1 lžíce
špaldová mouka 200 g, vícezrnná mouka 150 g, máslo 150 g, prášek do pečiva 100 g, vejce 2 ks, sůl špetka, vanilkový cukr 1 balíček, mléko 100 ml, jahody 150 g, středně velká jablka 4 ks, cukr krupice 1- 2 lžíce, mátové lístky hrst, tuk na vymazání formy, vody 0,5 dcl, cukr 1 lžíce

Příprava

Už delší dobu na nás "jede" seriál Mach a Šebestová. Ondrášek je prostě zbožňuje, a když v jednom díle jeli na výlet, tak maminka Šebestové připravila na svačinu jahodový koláč. Takový tedy Ondrášek také nutně potřeboval. Sice jahod bylo málo, tak jsem je musela doplnit jablky, ale spokojenost byla veliká.

Obě mouky nasypte do mísy, přidejte máslo nakrájené na kousky, moučkový i vanilkový cukr, prášek do pečiva, špetku soli a 2 vejce, podle potřeby trochu mléka a ze všeho rukama zadělejte tuhé těsto. Pokud by bylo tuhé příliš, přidejte ještě trochu mléka. Těsto uložte do sáčku nebo zabalte do potravinové folie a nechte asi 20 minut odpočinout v lednici.

Troubu zapněte na 180 stupňů a koláčovou formu vymažte kouskem tuku. Jahody a jablka (okrájejte) nakrájejte na malé kousky a promíchejte s cukrem a nasekanými lístky máty.

Z odpočatého těsta oddělte asi 1/4 na mřížky a zbytek rukama urovnejte do koláčové formy. Z odděleného kousku těsta vyválejte placku a pomocí rádélka udělejte proužky na mřížku. Z ovoce slijte případnou tekutinu a dejte ho na dno koláče. Rovnoměrně ho rozprostřete po celé ploše a narovnejte přes něj mřížku.

Lžíci cukru rozpusťte v troše vody a připravený koláč cukrovou vodou potřete. Dejte péct asi na 35–40 minut do trouby.

2016-02-04 Dezerty

Poznámka

Inspirovala jsem se na webu prozeny.cz.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI