Vláčné kakaové řezy zpět

Těsto:
máslo + lžíce na vymazání formy100 gmléko250 mlcukr krupice125 g
jogurt100 gvejce2 kspolohrubá mouka300 g
prášek do pečiva1 ksholandské kakao2 lžícestrouhaný kokos větší hrst
Poleva:
máslo100 gcukr moučka100 gkakao2 lžíce
rum2 lžícevanilkový extrakt (nemusí být)1 lžičkahorká voda2 lžíce
strouhaný kokos2 hrsti
máslo + lžíce na vymazání formy 100 g, mléko 250 ml, cukr krupice 125 g, jogurt 100 g, vejce 2 ks, polohrubá mouka 300 g, prášek do pečiva 1 ks, holandské kakao 2 lžíce, strouhaný kokos větší hrst, máslo 100 g, cukr moučka 100 g, kakao 2 lžíce, rum 2 lžíce, vanilkový extrakt (nemusí být) 1 lžička, horká voda 2 lžíce, strouhaný kokos 2 hrsti

Příprava

Tyhle řezy jsou tak trochu vzpomínkou na dětství. Vláčný kakaový korpus, na něm lepkavá poleva, kterou jsme se jako děti zašpinily i na čele a kokos jako báječná tečka za tím vším! A nedávno nám je shodou okolností upekla jedna i druhá babička. Od obou jsem si vzala recept, a ač byly buchty na chuť skoro stejné, recepty se lišily v náročnosti, takže jsem nakonec zvolila ten jednodušší, ubrala z původního rozpisu velké množství cukru, přidala jogurt pro vláčnost a vznikly řezy, které vám dnes přináším ve formě receptu. Kolegům jsem je nedávno přinesla fyzicky do práce a řezy mizely rychlostí blesku a na koho nezbylo, litoval.

Těsto

Troubu zapneme a nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Máslo nakrájíme do mléka a zahříváme, dokud se máslo nerozpustí - lze v rendlíku na sporáku nebo v misce v mikrovlnce. Směs promícháme, přisypeme cukr a vložíme jogurt a opět promícháme. Přidáme celá vejce a metličkou v ruce prošleháme.

V čisté misce smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao. Přidáme k tekuté části a promícháme do homogenního těsta.

Vysoký plech (30 x 40 cm) nebo adekvátně velký pekáček vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Na plech vylijeme těsto, stěrkou uhladíme (vychází relativně nízké, toho se nelekejte) a vložíme do rozpálené trouby na 15 minut.

Po upečení buchtu vytáhneme a špejlí propícháme celou buchtu (já dělám dírky asi 3 cm od sebe, je to proto, aby poleva pak zatekla i do dírek a ještě více zvláčnila řezy). Hned umícháme polevu.

Poleva

Máslo rozehřejeme, nasypeme do něj cukr a kakao a metličkou pečlivě promícháme. Pak přidáme postupně rum s vanilkovým extraktem a nakonec horkou vodu. Měla by vzniknout lesklá polotekutá poleva. Tu nalijeme na ještě horkou buchtu, rozetřeme do všech koutů a posypeme strouhaným kokosem.

Necháme zcela vychladnout a skladujeme v chladu.  Před servírováním necháme buchtu 15 minut na teple, aby povolila, pak je vláčná a šťavnatá.

2019-04-17 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI