Zákusek z červené řepy

Ingredience:
neoloupané řepy450 gcelozrnná mouka150 gkakao5 lžic
kypřící prášek1 vrchovatá lžičkatřtinový cukr120 gvejce4 ks
sůl špetkasilné expresso1/4 šálku
neoloupané řepy 450 g, celozrnná mouka 150 g, kakao 5 lžic, kypřící prášek 1 vrchovatá lžička, třtinový cukr 120 g, vejce 4 ks, sůl špetka, silné expresso 1/4 šálku

Příprava

Dřív jsem červenou řepu fakt nenáviděla, ale od té doby co jí mamka začala péct jako přílohu, mi začala docela chutnat. 

Proto jsem projela americké kuchařky, jestli by z ní nešel udělat i nějaký zákusek a všude ji vesměs upravovaly nastejno - s kakaem, aby zakrylo chuť řepy a vajíčkama, aby ji slepilo dohromady. Prostě klasika :)
Věřila jsem, že mi zákusek bude chutnat stejně jako chlebíček z cizrny, který jsem dělala někdy v létě. Jenže... To se v mém případě moc nekonalo, protože ačkoliv jsem řepu mixovala jako blázen, její strukturu jsem v buchtě jakoby pořád cítila (možná placebo efekt :D) a druhý kousek už si nepotřebovala dát. To se ale nedá říct o mamce a přítelovi, kteří plech snědli napůl.
Teda abych nekecala - kousek dostal i bratrancův syn, říkal, že to chutná jako brownies a chtěl přidat (ale mamka už se s ním nechtěla rozdělit, protože poslední pruh plechu chtěla ráno ke kafi :D)
A tak se s vámi tedy o recept podělím, ačkoliv já sama tak nadšená nebyla. Musím ale uznat, že buchta byla nádherně nadýchaná a vláčná, což je myslím i vidět z fotek :)

Ty gramy berte trochu s rezervou - tím, že jsem recept dělala podle svého, tak jsem pořád dosypávala a to už samozřejmě zvážit nešlo. Taky budete mít jinak velké řepy atd. - doporučuju ochutnávat těsto :)

Postup:
Ze všeho nejdřív je dobré si vyhradit necelou hoďku na uvaření řepy (včetně slupky). Ačkoliv jsem měla tři poměrně malé kousky, musela jsem je nechat 45min než změkly. Celkem porod. Čekala jsem, že to bude tak max půl hodinky, potom jsem spěchala pryč, ale musela jsem plány upravit a věnovat se řepě :D
To, že je uvařená, poznáme tak, že skrz ni lehce projede nůž.

Řepu necháme vychladnout, mezitím nachystáme suchou směs z mouky, kakaa, cukru, kypřícího prášku, špetky soli.

Oddělíme bílky od žloutků a vyšleháme do sněhu.

Sníh z bílků dáme bokem a nyní se pustíme do loupání řepy a jejího následného mixování. Snažte se fakt, co nejvíc to jde, pokud by vám tam nějaký větší kousek zbyl nerozmixovaný, tak je v buchtě pak docela cítit :)

Nyní už závěrečná fáze - do velké mísy nalijeme žloutky, rozmícháme je s kávou, přilijeme rozmixovanou řepu a za stálého míchání dosypáváme naši suchou směs.

Úplný finish - do směsi lehce zamícháme sníh z bílků a výsledně těsto nalijeme na plech.

Necháme péct na 180°C zhruba na půl hodinky.
Hotovo!

Nutriční hodnoty na celou buchtu:
Energetická hodnota: 1721kcal/7202kJ
Bílkoviny: 60g
Sacharidy: 282g
Tuky: 34g
Vláknina: 32,5g

Jak jste na tom s červenou řepou vy? Chutná, nechutná? :)

2014-03-20 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI