Žitný cuketový koláč s vlašskými ořechy, Ghítelou, vanilkou, kokosovým mlékem, meruňkami a čokoládou zpět

Korpus:
očištěná, vydlabaná a najemno nastrouhaná cuketa472 gvejce4 ksžitná celozrnná jemně mletá mouka300 g
třtinový cukr100 gvanilkový lusk - vanilka z něj1 ksmleté vlašské ořechy90 g
kypřící prášek bez fosfátů1 ksslunečnicový olej170 gČeské Ghíčko Bio60 g
Ghí na vytření formyžitná celozrnná jemně mletá mouka na vysypání formy
Krém:
Ghítela na potření korpusukokosové mléko 80% REAL1 plechovka (400g)meruňky dle potřeby
med dle chutiVivani čokoláda na vaření 70% - vegan dle potřeby
očištěná, vydlabaná a najemno nastrouhaná cuketa 472 g, vejce 4 ks, žitná celozrnná jemně mletá mouka 300 g, třtinový cukr 100 g, vanilkový lusk - vanilka z něj 1 ks, mleté vlašské ořechy 90 g, kypřící prášek bez fosfátů 1 ks, slunečnicový olej 170 g, České Ghíčko Bio 60 g, Ghí na vytření formy, žitná celozrnná jemně mletá mouka na vysypání formy, Ghítela na potření korpusu, kokosové mléko 80% REAL 1 plechovka (400g), meruňky dle potřeby, med dle chuti, Vivani čokoláda na vaření 70% - vegan dle potřeby

Příprava

Nemohla jsem se rozhodnout, zda připravit světlý koláč či dort a tak jsem se rozhodla pro obě varianty. Druhý bude brzy následovat. Tento koláč je velmi snadný, rychlý a velmi osvěžující. Libovolně kombinovatelný s různými druhy sezónního ovoce, Gítela je luxusní pomazánka vyrobená z nejkvalitnějších surovin arašídového másla, ghí, kakaa, medu, vanilky vše v BIO kvalitě a k této kombinaci se skvěle hodila. Příjemné osvěžení v letních dnech.

Vejce vyšleháme společně s cukrem do krémové konzistence, následně přidáme olej, Ghí, vyšleháme s přidanou nastrouhanou cuketou, přidanou vanilkou, mletými ořechy, kypřícím práškem a mouku. Vzniklou směs nalijeme do vymazané, moukou vysypané formy. Já zvolila formu na koláč o průměru 27cm a výšce 4cm. Počítejte s tím, že pokud budete chtít koláč vyndat z formy, bude to trošku pracnější. Mnohem lepší je klasická forma na dort, ale zase přijdeme o krásný lem. Takže to už je na vás. Připravené těsto ve formě vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 20 minut, vyzkoušíme špejlí. Těsto necháme vychladnout. 
Během pečení si vložíme do mrazáku kokosové mléko v plechu, které mrazíme 45 minut. Případně si vložte kokosové mléko na 48 hodin do lednice.
Vychlazené mléko otevřeme a vyšleháme do krémové konzistence a následně osladíme dle vlastní chuti medem.
Pokud bude na dně mléka tekutý podíl, nepřidávejte jej a vyšlehejte pouze tuhý podíl. Došlo by k naředění a krém by nedržel.

Vychladlý korpus potřeme Ghítelou, navrstvíme na něj našlehané kokosové mléko a dáme zachladit do lednice alespoň na 30 minut. Mezitím si připravíme meruňky, které omyjeme, odpeckujeme, nakrájíme na měsíčky. Nalámeme si čokoládu, kterou vložíme do sáčku a následně do vodní lázně rozehřát.
Vyjmeme koláč z lednice, ozdobíme jej meruňkami a dozdobíme libovolně, nerovnoměrně rozehřátou čokoládou.

Čokoládu necháme chvíli mimo vodní lázeň, nezdobíme horkou čokoládou, následně odstřihneme růžek sáčku a zdobím.

Následně koláč opět vložíme do lednice.
Zachlazený koláč vyjmeme z lednice a vyndáme z formy. Já si pomohla obracečkou a dlouhým nožem. Je na vás, jestli vyjmete dort z formy po vychladnutí a následně nazdobíte, mně se to nedařilo a povedl se mi vyndat až nazdobený a zachlazený.


Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2016-07-26 Dezerty

Poznámka

Já jsem množství těsta použila na 1 koláč a jeden malý, nízký dort, bez obav se do formy o průměru 27cm vejde. Pokud byste chtěli stejně nízký, jako jsem udělala já, můžete ze zbylého těsta připravit muffiny či mini bábovky, přidat kakao a čokoládu. To už nechám na vás. Pokud nemůžete Ghítelu z důvodu alergie na ořechy, nahraďte si ji ovocnou marmeládou. Případně můžete potřít směsí meruňkového škmakouna, kterého rozmixujeme s meruňkami a použijeme na potření korpusu. Koláč se dokázal vypořádat s poměrně vysokými teplotami a vydržel venku přes půl hodiny. Pak už jsem jej zanesla raději zpět do lednice.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI