Články
Ricotta - tajemství její chuti

Ricotta - tajemství její chuti (novinka)

Ricotta je v Itálii velmi oblíbenou surovinou používanou na řadu vybraných receptů, jak slaných tak i sladkých. Mylně se ricotta považuje za sýr, jedná se o mléčný výrobek, který se vyrábí ze syrovátky (tekutina, která vzniká právě při výrobě sýra). Její kvalitu ovlivňuje především použité mléko, které může být kravské, ale existují varianty i z ovčího, kozího nebo z bůvolího mléka. Již staří Římané si vychutnávali tuto italskou delikatesu!

21.2.2018 Zuzana Miličková / Angelis z blogu I love Italy více info
RAW kompot

RAW kompot

Nevím, zda se to dá vůbec nazvat kompotem. Spíš je to taková vitariánská zavařenina. Bez cukru, bez nálevu, prostě jen tak. Jde o velmi elegantní, bezpracný a rychlý způsob, jak kvalitně uchovat sezónní, zejména bobulové, ovoce. A to bez jakýchkoliv přidaných látek a v RAW kvalitě!

Na tuto metodu jsem natrefila asi před rokem (Vladimir Megre-Anastasia) a hned jsem si říkala, že to musím zkusit, že na tom něco bude. A taky že je! Světe div se, ono to opravu funguje! Takže jsme teď pár dnů snídali kaši s vlastním, čerstvým ovocem ze zahrady.

31.1.2018 Andrea Ruňaninová z blogu Apiastrum více info
Klíčení řeřichy

Klíčení řeřichy

Získejte velice jednoduchým způsobem vlastní čerstvou potravinu s vysokou nutriční hodnotou všech potřebných živin (vitamínů, enzymů, minerálů), které jsou zároveň lehce stravitelné. To vše za minimum peněz. Tento malý zázrak se jmenuje naklíčená řeřicha.

24.1.2018 Šárka Orságová z blogu Ze života naší kuchyně více info
Nejlehčí krém na cukroví

Nejlehčí krém na cukroví

Cukroví se dá péct docela dlouho dopředu, nicméně slepování je vhodné udělat až těsně před Vánoci.

29.11.2017 Šárka Orságová z blogu Ze života naší kuchyně více info
Jáhly

Jáhly

Jáhly jsou loupané proso. Proso je obilnina pocházející z Číny, která se u nás pěstuje v teplých  a suchých oblastech. Semena - plody jsou malé žluté kuličky v průměru asi 1 mm. Pokrmy z jáhel jsou lehce stravitelné a přitom velmi výživné a syté.

21.11.2017 Jitka Matěchová z blogu Na vlně chuti více info
Domácí "vegeta" se smilem italským

Domácí "vegeta" se smilem italským

Bez glutamátů, případně i bez soli, pouze s tím, co vám chutná a voní. Smil je bylinka vonící jako polévkový bujon (na obrázku ty stříbrné větvičky). Letos ho mám dost, takže padlo na něj, ale použijte klidně i jiné aromatické bylinky. Směs používám na dochucení všeho jako polévky a omáčky, karbanátky, směsi...

14.11.2017 Andrea Ruňaninová z blogu Apiastrum více info
Semínkaření

Semínkaření

Tak jo! Konečně něco z permakulturního tématu. Chtěla jsem o tom přispívat víc, ale jaksi začala sezóna a zavalila mě praxe. Nicméně neměla bych asi moc pěkných fotek na výběr...takže všechno má svůj čas a musí dozrát.

21.9.2017 Andrea Ruňaninová z blogu Apiastrum více info
Švestkový rozcestník

Švestkový rozcestník

Švestky. Švestky jsou téma. Mám je tedy podstatně radši, než třeba populární cukety (taky téma jak hrom), ale oproti cuketám je s nimi podstatně víc práce. V první řadě je potřeba je docela rychle zpracovat. Pár dní v chladnějším prostředí sice vydrží, ale na nějaké trvalejší skladování to není. Za druhé je s nimi stran vypeckovávání dost práce. Pokud tuhle činnost samozřejmě neberete jako formu relaxu. Já teda určitě ne. A za třetí (a to mi přijde nejpodstatnější) dozrávají zpravidla všechny najednou. A tím se to právě celé komplikuje. Všude jsou švestky. Na stromě, pod stromem (pokud zaspíte), ve sklepě, v lednici, v přepravkách, v košících, v mísách, v mrazáku (pokud nestíháte), v pupících (mňam a au).

5.9.2017 Pavlína Popelková z blogu Tady je Popelčino více info
Chutě Gruzie - adžika, suneli a svanetská sůl

Chutě Gruzie - adžika, suneli a svanetská sůl

Tak jako vás po Gruzii provází tři základní typy sýrů, tak stejně se potkáte se třemi základními typy koření: adžika, suneli a svanetská sůl. Ani na jednu směs koření neexistuje přesná receptura, často ho vyrábí někdo doma a jemně se proto liší jak ve složení, tak v poměru jednotlivých surovin. 

18.8.2017 Nikola Zvonařová z blogu Ze zahrady do kuchyně více info
Bezinkový ocet

Bezinkový ocet

Bezinky jsou lékem proti devíti nemocem, prací další lidové přísloví. Já osobně nejvíce oceňuji bezinkový ocet, který dokáže zmírnit horečku do půl hoďky až o 2 stupně - což  určitě ocení každá maminka. Takže i když je před námi léto, myslete již nyní na zimní období, kdy bezinkový ocet bude k nezaplacení! Jó a teď v létě bezinkový ocet také můžete využít k obkladům namožených svalů, třeba po náročném výšlapu a nebo jako "mazání" na štípance od hmyzu.

13.6.2017 Vendula Špetlíková z blogu Vaříme s Vendy více info
Jarní zpracování zbytku uskladněného česneku

Jarní zpracování zbytku uskladněného česneku

Loni jsem vypěstovala víc česneku, než jsme byli schopni spotřebovat. Teď už se malinko chystá klíčit, je ale jinak naprosto fit a tak jsem neváhala ho ještě zavčasu zpracovat. Jak začne klíčit, kvalita začne rychle klesat a to by byla škoda. Obzvlášť to množství co jsem měla já. Taky jsem si celkem dala, zabralo mi to dvě hodiny. Původně jsem chtěla zkusit i nějaké stroužky naložit, ale to loupání mě fakt dostalo, piplačka... Takže třebas příště.

3.5.2017 Andrea Ruňaninová z blogu Apiastrum více info
Prášek ze sušených kopřiv

Prášek ze sušených kopřiv

Proč takovou věc vůbec dělat? A proč si kupujete drahou chlorellu, matchatea a jiné na protein, minerály a chlorofyl bohaté věci?

16.3.2017 Andrea Ruňaninová z blogu Apiastrum více info
zpět na home stranu
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI