Články
Semínkaření

Semínkaření (novinka)

Tak jo! Konečně něco z permakulturního tématu. Chtěla jsem o tom přispívat víc, ale jaksi začala sezóna a zavalila mě praxe. Nicméně neměla bych asi moc pěkných fotek na výběr...takže všechno má svůj čas a musí dozrát.

21.9.2017 Andrea Ruňaninová z blogu Apiastrum více info
Švestkový rozcestník

Švestkový rozcestník

Švestky. Švestky jsou téma. Mám je tedy podstatně radši, než třeba populární cukety (taky téma jak hrom), ale oproti cuketám je s nimi podstatně víc práce. V první řadě je potřeba je docela rychle zpracovat. Pár dní v chladnějším prostředí sice vydrží, ale na nějaké trvalejší skladování to není. Za druhé je s nimi stran vypeckovávání dost práce. Pokud tuhle činnost samozřejmě neberete jako formu relaxu. Já teda určitě ne. A za třetí (a to mi přijde nejpodstatnější) dozrávají zpravidla všechny najednou. A tím se to právě celé komplikuje. Všude jsou švestky. Na stromě, pod stromem (pokud zaspíte), ve sklepě, v lednici, v přepravkách, v košících, v mísách, v mrazáku (pokud nestíháte), v pupících (mňam a au).

5.9.2017 Pavlína Popelková z blogu Tady je Popelčino více info
Chutě Gruzie - adžika, suneli a svanetská sůl

Chutě Gruzie - adžika, suneli a svanetská sůl

Tak jako vás po Gruzii provází tři základní typy sýrů, tak stejně se potkáte se třemi základními typy koření: adžika, suneli a svanetská sůl. Ani na jednu směs koření neexistuje přesná receptura, často ho vyrábí někdo doma a jemně se proto liší jak ve složení, tak v poměru jednotlivých surovin. 

18.8.2017 Nikola Zvonařová z blogu Ze zahrady do kuchyně více info
Bezinkový ocet

Bezinkový ocet

Bezinky jsou lékem proti devíti nemocem, prací další lidové přísloví. Já osobně nejvíce oceňuji bezinkový ocet, který dokáže zmírnit horečku do půl hoďky až o 2 stupně - což  určitě ocení každá maminka. Takže i když je před námi léto, myslete již nyní na zimní období, kdy bezinkový ocet bude k nezaplacení! Jó a teď v létě bezinkový ocet také můžete využít k obkladům namožených svalů, třeba po náročném výšlapu a nebo jako "mazání" na štípance od hmyzu.

13.6.2017 Vendula Špetlíková z blogu Vaříme s Vendy více info
Jarní zpracování zbytku uskladněného česneku

Jarní zpracování zbytku uskladněného česneku

Loni jsem vypěstovala víc česneku, než jsme byli schopni spotřebovat. Teď už se malinko chystá klíčit, je ale jinak naprosto fit a tak jsem neváhala ho ještě zavčasu zpracovat. Jak začne klíčit, kvalita začne rychle klesat a to by byla škoda. Obzvlášť to množství co jsem měla já. Taky jsem si celkem dala, zabralo mi to dvě hodiny. Původně jsem chtěla zkusit i nějaké stroužky naložit, ale to loupání mě fakt dostalo, piplačka... Takže třebas příště.

3.5.2017 Andrea Ruňaninová z blogu Apiastrum více info
Prášek ze sušených kopřiv

Prášek ze sušených kopřiv

Proč takovou věc vůbec dělat? A proč si kupujete drahou chlorellu, matchatea a jiné na protein, minerály a chlorofyl bohaté věci?

16.3.2017 Andrea Ruňaninová z blogu Apiastrum více info
Quinoa

Quinoa

Zázračná quinoa, pseudoobilnina plná přírodní síly, představuje novou generaci zdravé kuchyně. Své kořeny zapustila v jihoamerických Andách, odkud se dostala až k nám a stala se součástí našeho jídelníčku. Stejně jako staří Inkové, i my využíváme její blahodárné účinky a rozplýváme se nad její chutí.

22.2.2017 Romana Böhmová z blogu Na skok v kuchyni více info
Ghítela - alternativa oblíbené pomazánky

Ghítela - alternativa oblíbené pomazánky

Tahle nugátová dobrota, složená pouze z arašídů, medu, kakaa a ghí se rozhodně jako náhražka cítit nemusí, naopak! Všechny suroviny jsou smíchány v ideálním poměru, vše v bio kvalitě.

Ghítela® je balená do skla o obsahu 230ml a litrových kbelíků pro nenasyty. Obal ze skla lze lehce sejmout a skleničku tak dále použít.

31.1.2017 České Ghíčko více info
Jak na dort

Jak na dort

Na úvod musím zdůraznit, že nejsem žádná dortová odbornice, ani si to o sobě nemyslím. Pečení dortů mě hrozně baví, ale stejně mám pokaždé lehce rozklepaná kolena. Nespadne mi těsto během pečení? Co když ta náplň vyteče? Bude ten krém na dortu držet? Je ta poleva dostatečně hustá? Říká se, že trénink dělá mistra, a je pravda, že s každým dortem jsem si trochu jistější. Už se neleknu, když v receptu stojí "prokrojte korpus na tři pláty a naplňte ho krémem", tečka. Nejsem sice žádná dortová odbornice, ale naučila jsem se pár triků, jak na úhledný dort. Třeba přijdou vhod i vím... Tak hodně zdaru!

27.1.2017 Kateřina Šišková z blogu Na vidličku více info
Staření hovězího masa

Staření hovězího masa

Na jatkách, když se zvíře porazí, tak ve svalovině dochází k noha biologickým změnám.
Pár hodin po porážce je masu říká "teplé maso". Zpracovává poslední zbytky kyslíku a adenosintrifosfát (APT). Maso velmi dobře váže vodu a hodí se k výrobě uzenin.

Po spotřebování kyslíku začínají v mase probíhat anaerobní procesy. Toto trvá dva dny. Poté se vyčerpá glykogen a vytvoří se postupně kyselina mléčná, která způsobí, že poklesne pH.
Maso začne tuhnout a nehodí se jakékoli kulinářské úpravě.

Maso během zrání povoluje a začíná křehnout. Kyselina mléčná se rozpadá a pH se opět zase zvyšuje. Probíhají i procesy mikrobiální a štěpí se kolagen. Roste koncentrace peptidů a aminokyselin jako produktů degradace bílkovin, které dodávají masu typickou chuť a vůni.

Správně vyzrálé maso je po tepelné úpravě křehké a tolik se vám na pánvi nesmrští.

Velmi záleží na tom jaké kvality je maso.

Raději si vybírejte mladého býčka než maso z krávy, která byla původně využívána k produkci mléka.

Kupujte tedy nejlépe býčka 12- 24 měsíců starého a nebo jalovici 14 - 20 měsíců.
Zjistíte to velmi jednoduše. Stačí řezníka požádat, aby vám ukázal průvodní štítek, kde je jasně napsáno datum narození, porážky, pohlaví a plemennou skladbu jedince.

17.1.2017 Gabriela Myslivcová z blogu DOMA navařeno více info
Tipy a rady: Himalájská sůl a její výhody

Tipy a rady: Himalájská sůl a její výhody

Používáte v kuchyni růžovou himalájskou sůl? Pokud ne, běžte co nejdříve na internet nebo do specializované prodejny a kupujte, protože cena se pohybuje již od 60 Kč/půl kila a její příznivé účinky jsou k nezaplacení.

13.1.2017 Romana Böhmová z blogu Na skok v kuchyni více info
Vývar – základ kuchyně

Vývar – základ kuchyně

Často se mě ptáte na otázky ohledně vývaru a jak na něj. Není divu, vždyť vývar je základ kuchyně. Pokusím se tedy pro vás shrnout pár základů, i když věřím, že každá zkušená kuchařka je schopná během chvilky vysázet z rukávu mnoho dalších tipů, proč právě ten její je nejlepší.

15.11.2016 Barbora Charvátová z blogu Máma v kuchyni více info
zpět na home stranu
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI