Bezlepková pizza z tapiokové mouky

Na pizzu o průměru 35 cm:
tapioková mouka125 gvejce1 ksvlažná voda100 ml
olivový olej2 lžícestrouhaný tvrdý sýr (Gran Moravia nebo jiný dle chuti)100 gsušený česnek dle chuti
sůl špetka
Na pizzu:
rajčatový protlak (Gran Moravia)200 mlbazalka sušená cibule špetka
česnek špetkasůl špetkaklobása a sýr dle potřeby
tapioková mouka 125 g, vejce 1 ks, vlažná voda 100 ml, olivový olej 2 lžíce, strouhaný tvrdý sýr (Gran Moravia nebo jiný dle chuti) 100 g, sušený česnek dle chuti, sůl špetka, rajčatový protlak (Gran Moravia) 200 ml, bazalka , sušená cibule špetka, česnek špetka, sůl špetka, klobása a sýr dle potřeby

Příprava

Pizza, na které si pochutnají i bezlepkáři....

Jak jsem slíbila, v lednu si představíme nové mouky. Partnerem blogu se stává ADVENI, obchod specializovaný na přirozeně bezlepkové produkty, jejich eshop naleznete na Bezlepkova.com. Mají širokou nabídku různých zdravých mouk, vloček a semínek, podívejte se na jejich zajímavé produkty. Od ledna si ukážeme každý týden jeden recept se zdravou moukou. Doufám, že se vám nové experimenty zalíbí :)

Občas člověk touží baštit pizzu. Není na tom nic špatného, jen kdyby šlo vynechat bolesti břicha :) Zeleninové pizza těsto je dobrou alternativou, ale konzervativní jedinci tuto variantu odmítají a už i název považují za matoucí. Tak prosím, kompromis, ba víc, opravdu dobré těsto, a to bez mouky, bez ořechů a bez zeleniny :) Nebudu lhát, pizza dle návodu Romana Vaňka z knihy "Klenoty" je úplně jiná liga. Ale tato je ve své kategorii absolutním vítězem! Příprava je možná trochu netradiční, výsledkem je tenoučké, lehké, homogenní těsto, které se propeklo, pevně drží pohromadě a je i chuťově výborné. 

Troubu zapneme na 250 stupňů, připravíme si plech s pečícím papírem a vymažeme olivovým olejem. Vejce, vodu, olivový olej a koření rozšleháme. Přidáme sýr a postupně zamícháváme i tapiokovou mouku. Těsto bude řídké a tekuté jako těsto na palačinky. Rozlijeme ho na pekáč a strčíme do trouby na 8 minut. 

Mezitím si připravíme základ a suroviny na pizzu dle chuti. Zvolila jsme rajčatový základ se sýrem a klobásou.

Po osmi minutách těsto vyndáme, potřeme základní omáčkou a posypeme klobásou a sýrem. Vrátíme zpět  do trouby na 5 minut. Nejlepší je ihned z trouby :)

Co je to tapioka?
Škrobová bílá mouka z kořene manioku, bez výrazné chuti, přirozeně bezlepkový produkt. Bohatá na sacharidy, bohužel, nemá vzácné nutriční hodnoty, výborně se ale hodí na pečení, zahušťování, do bezlepkového těsta.

Nutriční hodnoty na 100 g:
energie: 358 kcal
bílkoviny: 0,19 g
sacharidy: 88,69 g
tuky: 0,02 g

Je tapioková mouka paleo nebo SCD?

Jedná se o kořenovou zeleninu, která je přirozeně bezlepková a je významným zdrojem sacharidů. Nespadá do skupiny nedoporučených potravin, tedy obilovin, luštěnin, brambor. Není také nepřirozená nebo uměle vyrobená. Zařazení do šedé zóny je tedy na místě. Dieta SCD tapiokovou mouku nedoporučuje, důvodem je vysoký obsah škrobu. Osobně považuji tapiokovou mouku za perfektní bezlepkový produkt. Lehce se s ní pracuje a výsledek mluví za sebe. 

2014-02-18 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaostatní
Receptspeciální diety
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI