Bůčková roláda zpět

Ingredience:
masitější bůček bez kosti a kůže1 - 1,5 kgvětší cibule1 ksčesnek4 stroužky
pepř dle chutikmín (celý, drcený) dle chutisůl dle chuti
Nádivka:
starší rohlíky3 ksmléko na namočení pečiva dle potřebyslanina50 g
vejce2 ksčesnek2 stroužkyplátek máslacca 1 cm
majoránka1 lžičkačerstvá petrželka dle chutisůl dle chuti
masitější bůček bez kosti a kůže 1 - 1,5 kg, větší cibule 1 ks, česnek 4 stroužky, pepř dle chuti, kmín (celý, drcený) dle chuti, sůl dle chuti, starší rohlíky 3 ks, mléko na namočení pečiva dle potřeby, slanina 50 g, vejce 2 ks, česnek 2 stroužky, plátek másla cca 1 cm, majoránka 1 lžička, čerstvá petrželka dle chuti, sůl dle chuti

Příprava

Jednou za čas, po těch všech jídlech z drůbeže, kterou zbytek rodiny vyžaduje, mám hroznou chuť na vepřové. Naše babi vždycky dělávala bůčkovou kapsu, na kterou jsem jako malá ohrnovala nos. A jak si ji dneska ráda dám.

Plát masa upravte tak, že ho podélně rozříznete po vláknech, aby šel otevřít jako kniha. Kousek od kraje nedořízněte, aby držel pohromadě. Maso můžete mírně naklepat. Osolte, opepřete z obou stran.

Na nádivku namočte do mléka rohlíky, které nakrájejte na slabé plátky nebo kostičky. Jakmile jsou měkké, vymačkejte přebytečnou tekutinu, přidejte změklé máslo, vejce, nadrobno nakrájenou slaninu, prolisovaný česnek, majoránku, posekanou petrželku a osolte. Vše důkladně promíchejte. 

Na plát masa rozprostřete nádivku, ne až ke krajům, a opět po vláknech roládu zaviňte. Zpevněte provázkem (můžete v řeznických potřebách koupit i síťku k tomu určenou). Roládu ze všech stran posypte kmínem. 

Na dno pekáče s poklicí nakrájejte nahrubo cibuli a česnek, na to položte roládu a podlijte cca 150 ml vody nebo vývaru. Přiklopené vložte do trouby vyhřáté na 200°C. Po hodině poklici sejměte, roládu můžete obrátit a za občasného přelévání výpekem pečte ještě asi 30 - 40 minut. Podle potřeby dolévejte tekutinu. 

Po upečení odstraňte provázek, nechte chvilku odpočinout a krájejte na silnější plátky. Podávejte s vařenými nebo šťouchanými brambory, případně kaší. Přelijte výpekem.

2018-01-18 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI