Chřestové rizoto s vůní šalvěje zpět

Ingredience:
kulatozrnná hnědá rýže1 šálekbílý chřestcca 6 ksmenší červená cibule1 ks
suché bílé víno1 dclzeleninový vývar/vodacca 0,5 lghí2 lžíce
lístky šalvěje menší hrststruhaný sýr Grana Padano2 lžícesůl dle chuti
pepř dle chuti
Na orestování chřestových špiček:
ghí dle potřebyčerstvý tymián dle chuti
kulatozrnná hnědá rýže 1 šálek, bílý chřest cca 6 ks, menší červená cibule 1 ks, suché bílé víno 1 dcl, zeleninový vývar/voda cca 0,5 l, ghí 2 lžíce, lístky šalvěje menší hrst, struhaný sýr Grana Padano 2 lžíce, sůl dle chuti, pepř dle chuti, ghí dle potřeby, čerstvý tymián dle chuti

Příprava

Sezóna chřestu je v plném proudu a já si jí samozřejmě nemůžu nechat ujít! A jaký jiný chřest použít, než ten ČESKÝ z Hostína, pro který jsme si osobně dojeli a určitě se chystáme i na chřestové slavnosti, kde nakoupíme i chřest zelený!! Těšit se tedy můžete na další recepty!!
Proč ale nezačít úplnou klasikou v podobě krémového rizota?! 

Základem rizota je samozřejmě rýže, na tom se asi všichni shodneme. Já používám kulatozrnnou hnědou rýži, která narozdíl od bílé obsahuje více živin a vlákniny. 
V hrnci se silnějším dnem necháme rozehřát ghí a orestujeme na něm červenou cibulku, kterou jsme pokrájeli najemno. Když cibulka zesklovatí, přidáme k ní propláchnutou rýži a necháme společně několik minut restovat. Rýže se krásně obalí máslem a lehce zprůhlední. Po několik minutách podlijeme rýži bílým vínem a necháme ho zvolna odpařit. Přidáme cca polovinu posekaných šalvějových lístků, mírně osolíme a opepříme a podlijeme přibližně 2 dcl horké vody či vývaru. Přiklopíme pokličkou a necháme rýži absorbovat tekutinu. Postupně přilíváme vždy jen malé množství vývaru, dokud není rýže tzv. na skus. 
Mezitím co se vaří rizoto, oloupeme si chřest a lehce ho povaříme v osolené vodě. Stačí mu opravdu jen cca 3 minutky, aby si zachoval křupavou strukturu. Uvařený chřest ihned vložíme do nádoby s ledovou vodou, abychom zastavili var. Ze stonků si odkrojíme špičky, cca 3 vrchní centimetry stonku a zatím je položíme stranou. Zbytek chřestu nakrájíme na menší kousky. Polovinu vložíme do mixéru a umixujeme na hladké pyré. 
Chřestové pyré přidáme do rizota ve chvíli, kdy je rýže téměř uvařená a necháme společně dodělat, aby se chutě krásně propojili. Nakonec vmícháme do hotového rizota strouhaný sýr, šalvěj a kousky chřestu. Pokud by bylo rizoto málo krémové, přilijeme trošku vývaru. Konzistence by měla být příjemně kašovitá a krémová.
Hotové rizoto zdobíme chřestovými špičkami, které opečeme na ghí s lístky čerstvého tymiánu.

2016-05-04 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI