Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem zpět

Těsto:
mléko170 mlvejce1 ksmáslo100 g
sůl špetkačerstvé droždí14 gšpaldová mouka (nebo hladká pšeničná)330 g
cukr krupice100 g
Směs na pomazání upečených buchtiček:
máslo4 lžícerum1 lžíce
Vanilkový krém:
smetana (min 31%)340 mlžloutky4 kscukr krystal40 g
vanilkový lusk1 kssůl špetka
mléko 170 ml, vejce 1 ks, máslo 100 g, sůl špetka, čerstvé droždí 14 g, špaldová mouka (nebo hladká pšeničná) 330 g, cukr krupice 100 g, máslo 4 lžíce, rum 1 lžíce, smetana (min 31%) 340 ml, žloutky 4 ks, cukr krystal 40 g, vanilkový lusk 1 ks, sůl špetka

Příprava

Díky dětem se při vaření vracím do svého dětství a ke klasickým českým jídlům. Je pravdou, že  kuchyně našich babiček je nesmrtelná a jejich odkaz by se měl udržovat. I když je v dnešní době hodně možností, základem je vařit z kvalitních surovin. Toto jídlo není rozhodně žádná dietka, ale přiznám se, že jednou za čas si taková jídla s chutí dopřeji a po dnešním obědě, kdy se mi dostalo pochvaly od všech členů rodiny, jsem se cítila jako královna kuchyně.

Nejprve si připravíme kvásek, kdy do mističky rozdrobíme droždí, dvě lžička cukru a dvě lžíce vlažného mléka a necháme nakynout. Pokud máte kvásek v teple, stačí cca 10 minut.

Mezitím si do mísy prosejeme špaldovou mouku, přidáme špetku soli, zbytek cukru, vejce, vlažné mléko, rozpuštěné máslo a kvásek. Vypracujeme hladké těsto. Těsto je třeba pořádně propracovat a dostat do něj vzduch. Těsto je hotové jakmile se vám přestane lepit. Pak jej poprášíme moukou a necháme v teple kynout minimálně hodinu. Těsto by mělo po nakynutí svůj objem zdvojnásobit. Z vykynutého těsta pak uděláme váleček o průměru cca 3 cm a pak ukrajujeme malé kousky, ze kterých pak tvarujeme rukama kuličky, které pak skládáme těsně vedle sebe na vymazaný plech (nebo vyložený pečícím papírem). Každou buchtičku je vhodné potřít povoleným máslem, pěkně ze všech stran. Doporučuji dělat kuličky spíše menší, buchtičky v troubě pak ještě trochu nakynou a menší se lépe propečou a jsou křupavější. Buchtičky pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů cca 20 - 25 minut. Buchtičky jsou hotové, jakmile jsou navrchu krásně hnědé.

Mezitím, co se nám buchtičky pečou, tak si připravíme vanilkový krém. Do rendlíčku si nalijeme smetnu a přidáme podélně rozříznutý vanilkový lusk, ze kterého jsme špičkou nože vyndali semínka, přidáme i ta semínka. Směs zahřejeme k bodu varu, poté stáhneme z plamene a necháme mírně zchladnout. V míse si prošleháme žloutky a cukr do pěny. Když je smetanová směs zchladlá, tak vyndáme vanilkový lusk a zašleháme do ní žloutky s cukrem, přidáme špetku soli a za stálého míchání vaříme na mírném ohni, než krém začne houstnout. V tu chvíli pak přelijeme směs do studeného rendlíku, během chladnutí pak ještě s krémem mícháme, aby byl hladký. Během chladnutí krém ještě zhoustne.

Jakmile jsou buchtičky upečené, tak hned po vyndání z trouby je potřeme směsí másla a rumu.

Buchtičky podáváme buď přelité krémem, nebo nejprve krém a na něj dáme buchtičky. Tak jak to má každý rád.

2017-10-16 Hlavní chody

Poznámka

Inspirace: Poklady klasické české kuchyně aneb jak to ta naše babička vařila, Roman Vaněk

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI