Dušené hovězí s kapustičkami pro děti od 9 měsíců zpět

Ingredience:
hovězí maso (zadní nebo kližka)cca 700 gvětší cibule2 ksčesnek4 stroužky
mražená růžičková kapusta (nebo adekvátně čerstvé)400 golej dle potřebysůl dle chuti
pepř dle chuti
hovězí maso (zadní nebo kližka) cca 700 g, větší cibule 2 ks, česnek 4 stroužky, mražená růžičková kapusta (nebo adekvátně čerstvé) 400 g, olej dle potřeby, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

Hovězí patří mezi naše nejoblíbenější druhy mas a dušení zase mezi oblíbenou kuchyňskou úpravu. Jídla jako je toto tedy vařím poměrně často, což mě nutí vymýšlet různé obměny, abychom nejedli stále totéž.

Cibuli nakrájejte najemno, česnek promáčkněte čepelí nože a nasekejte na drobné kousky. Hovězí maso nakrájejte na kostky a ochuťte solí a pepřem. V hrnci rozpalte olej (lze samozřejmě i ghíčko nebo sádlo) a osmahněte na něm nejdříve cibulku. Až začne cibule chytat barvu, přidejte ještě česnek a po chvíli i hovězí maso. Vše dobře promíchejte, spojte a osmahněte, dokud se maso ze všech stran nezatáhne. Poté podlijte vodou tak, aby bylo maso ponořené (ne více) a za velmi mírného bublání duste pod poklicí do změknutí.

Záleží na druhu masa i velikosti kostiček, ale počítejte zhruba s dvěma hodinami dušení. Občas maso zkontrolujte a případně znovu podlijte, aby se nepřipálilo. Nejlepší šťávy docílíte, pokud necháte vodu vždy odpařit téměř celou (tzv. do základu) a až poté znovu podlijete menším množstvím další vody, ale nezapomeňte si u tohoto postupu maso hlídat, aby se nepřipálilo. 

Na závěr vaření přidejte v posledních pěti minutách kapustu a společně dokončete. Pokud bude potřeba, můžete ještě dochutit další solí, pepřem či česnekem. Pokud si to můžete dovolit, dopřejte si i trošku pikantní chuti - já jsem vyzkoušela přidat například trošku sušeného zázvoru. 

Podávat můžete například s brambory, bramborovou kaší, rýží či libovolnými placičkami. 

V multicookeru pro tento recept zvolte nejdříve funkci FRY (15 minut) a poté funkci STEW (cca 2 hodiny). 

Dětská specifika:

  • Kapusta je vhodná pro děti od 9 měsíců.
  • Pozor na cibuli a česnek - jsou hůře stravitelné a mohou nadýmat, nedávejte je tedy dětem, které ještě nemají tyto potraviny vyzkoušené. Tabulkově se česnek a cibule uvádí od 1 roku, u bezproblémových dětí bych se v malém množství nebála ani dříve.
  • Dětem do 1 roku samozřejmě vynecháme i sůl a koření. Odeberte jim tedy nejdříve maso a kapustu, a až poté pokrm dokořeňte. 
2017-12-14 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI