Dušené telecí s brokolicí pro děti od 7 měsíců zpět

Ingredience:
telecí nebo hovězímasocca 750 gbrokolicecca 2/3 košťáluvelká rajčata2 ks
velká cibule1 ksčesnekcca 3 stroužkyvývar/voda dle potřeby
bobkový list2 kslibeček snítkatymián snítka
olej dle potřebysůl dle chuti
telecí nebo hovězímaso cca 750 g, brokolice cca 2/3 košťálu, velká rajčata 2 ks, velká cibule 1 ks, česnek cca 3 stroužky, vývar/voda dle potřeby, bobkový list 2 ks, libeček snítka, tymián snítka, olej dle potřeby, sůl dle chuti

Příprava

Dušené hovězí na milion způsobů, to nikdy nemůže zklamat.

Maso nakrájejte na kostky, cibuli nahrubo, česnek na plátky a brokolici oberte na růžičky. Na trošce oleje do základu osmažte cibuli, po chvilce přidejte i česnek a maso a společně dorestujte do zlatova (v multicookeru funkce FRY, cca 10 minut). Na závěr přidejte polovinu brokolice, rajčata, všechno koření a podlijte vodou tak, aby vše bylo ponořené, ale ne více. Pozvolna za velmi mírného bublání duste do změknutí masa (v multicookeru funkce STEW) - dle typu masa a velikosti kostek to bude trvat přibližně 1,5 hodiny, klidně ale duste i déle. Občas zkontrolujte a dolijte vodu, pokud to bude potřeba. V závěru dušení na posledních cca 10 minut přidejte zbylou brokolici, kterou dovaříte už jen do změknutí (v multicookeru, ale i mimo něj, můžete využít napařovač a brokolici tedy uvařit v páře). Tuto brokolici, kterou vaříte "na krásu" dejte stranou, stejně jako maso, a nezapomeňte také vybrat koření. Zbytek rozmixujte na hladké pyré, nebo chcete-li omáčku. Poté do ní zase můžete vrátit maso i nerozmixovanou brokolici a servírovat například s bramborovou kaší, doladěno parmezánem, jako jsem to udělala já. 

 

Dětská specifika:

  • recept vzhledem k základním surovinám, kterými jsou hovězí maso a brokolice, řadím do kategorie od 7 měsíců - pro takto malé dítě se už určitě hodí. Myslete ale na to, že česnek i cibule mohou nadýmat, stejně tak není vhodné používání aromatického koření a soli, proto budete-li vařit pro takto malé dítě, berte recept spíše jako možnou kombinaci chutí, kterou můžete ze stejných surovin uvařit miminku, zatímco rodině uvaříte tento recept jak je popsáno
  • do 1 roku bych vynechala i rajče, které je alergenní a hůře stravitelné 
2016-07-22 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI