Dýňové pyré s quinoou a baby špenátem zpět

Ingredience:
quinoa1 šálekvoda1,5 šálkumuškátová dýně1 ks
cibule1 ksčesnek2 menší stroužkytymián1 lžička
Ghí1 lžícebílé víno1 dclzeleninový vývar2,5 dcl
sůl dle chutipepř dle chutibaby špenát2 velké hrsti
quinoa 1 šálek, voda 1,5 šálku, muškátová dýně 1 ks, cibule 1 ks, česnek 2 menší stroužky, tymián 1 lžička, Ghí 1 lžíce, bílé víno 1 dcl, zeleninový vývar 2,5 dcl, sůl dle chuti, pepř dle chuti, baby špenát 2 velké hrsti

Příprava

Už jsem myslela, že se jí nedočkám…ale konečně je tady!!! Dýňová sezona je v plném proudu a ze všech stran na nás pokukují ty oranžové krásky. Člověk neví, kterou koupit dřív…muškátovou, hokaido nebo špagetovou?!! To je dilema, které řeším při každé návštěvě obchodu. Nakonec jsem tentokrát odcházela s košíkem se všemi odrůdami, které tam měli, takže se můžete těšit na dýňové recepty!!

Ačkoli mám asi nejraději úplnou klasiku, pečenou hokaido dýni s olivovým olejem a bylinkami, zařekla jsem se, že musím vyzkoušet i něco nového. A dýňové pyré bude odteď rozhodně patřit mezi má oblíbená jídla, protože je naprosto skvělé.

S quinoou a baby špenátem je to naprosto úžasná a zdravá večeře plná živin. Pokud jste quinou ještě nezkoušeli, věřte, že její oříšková chuť se k jemné dýni naprosto fantasticky hodí.

Muškátovou dýni oloupeme a zbavíme jí dužiny a semínek. Takto očištěnou jí nakrájíme na menší kousky a dáme péct do trouby předehřáté na 200 stupňů přibližně na 30 minut, dokud není krásně měkká. Když je dýně téměř měkká, začneme si připravovat základ na pyré. V hrnci necháme rozehřát lžíci přepuštěného másla a necháme na něm zesklovatět na drobno nakrájenou cibulku. Přidáme posekaný česnek a tymián a ještě chvíli společně restujeme, aby se česnek krásně rozvoněl a ztratil svoji štiplavou chuť. Připravený základ podlijeme bílým vínem a necháme ho chviličku vyvařit. Přidáme upečenou dýni a vše podlijeme vývarem. Teď už vše jen důkladně rozmixujeme ponorným mixerem na hladké pyré. Podle chuti dochutíme solí a pepřem.

Quinou důkladně propláchneme proudem tekoucí vody a necháme pod pokličkou vařit v osolené vodě. Osvědčil se mi tento poměr, na jeden šálek quinoi, 1,5 šálku tekutiny. Vaříme cca 15 minut. Ve chvíli, kdy je všechna voda vyvařená, necháme quinou ještě cca 5 minut dojít pod pokličkou a pak ji zlehka promícháme.

Dýňové pyré podávejte bohatě posypané lístky baby špenátu a uvařenou quinou.

Dobrou chuť.

2016-09-30 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI