Fazolová omáčka s rajčaty a fazolový kuřecí guláš zpět

Ingredience:
České Ghíčko Bio dle potřebyvětší cibule1 ksbio rajčata1 plechovka (400g)
mrkev1 - 2 ksčervené fazole adzuki150 - 200 gnové koření4 kuličky
bobkový list2 kstymián dle chutivývar či voda dle potřeby
červené polosladké víno50 mlsůl dle chutiřasa wakame dle chuti
Verze s masem:
kuřecí prsní řízky300 gčervená lahůdková paprika dle potřebysůl dle chuti
česnek dle chutikmín dle chutitamari - fermentovaná sojová omáčka dle chuti
České Ghíčko Bio dle potřeby, větší cibule 1 ks, bio rajčata 1 plechovka (400g), mrkev 1 - 2 ks, červené fazole adzuki 150 - 200 g, nové koření 4 kuličky, bobkový list 2 ks, tymián dle chuti, vývar či voda dle potřeby, červené polosladké víno 50 ml, sůl dle chuti, řasa wakame dle chuti, kuřecí prsní řízky 300 g, červená lahůdková paprika dle potřeby, sůl dle chuti, česnek dle chuti, kmín dle chuti, tamari - fermentovaná sojová omáčka dle chuti

Příprava

Dnes jsem připravovala pro malého fazolovou omáčku, která lze rovněž použít jak polévka. Zároveň jsem dělala pro tatínka tortilly a od všeho mi poměrně dost zbylo. Rozhodla jsem se smíchat vše dohromady a vznikl luxusní fazolový guláš. Ne nadarmo se říká, při zpracování zbytků vznikají nejlepší recepty.

Cibuli orestujeme na Ghí, přidáme rajčata, já dala bio kousky v plechu, nastrouhanou mrkev, 2 kuličky nového koření, tymián, osolíme, pro dospělé můžeme přilít červené víno, masový vývar či jen vodu. Povaříme, vyjmeme koření, rozmixujeme (pokud chceme omáčku hladkou, přepasírujeme), já si pro malého odebrala a ještě si přidala červené víno a krátce povařila. Do hotové omáčky přidáme uvařené fazole, které jsme vařili s bobkovým listem a novým kořením, tymiánem a řasou wakame. Já si vždy fazole den předem máčím a následně vařím 15 minut v tlakovém hrnci. Přidáním řasy wakame zvýšíme výživovou hodnotu a zároveň snížíme nadýmavost. Můžeme podávat jako omáčku či polévku. je dobré připravit o něco dřív předem, aby fazole natáhly chuť omáčky.

Jelikož jsem dnes dělala tortilly a zbylo jak maso, tak omáčka, tak jsem rozmixovala fazole v omáčce a přidáním masa vznikl luxusní fazolový guláš. Maso na tortilly jsem restovala s červenou lahůdkovou paprikou, česnekem, kmínem a troškou tamari. Tudíž tu máme dva různé recepty a musím říct, že obě verze jsou super, ale jako milovník guláše u tatínka vedla druhá verze. Prostě masožravec se nezapře, což se potvrdilo i u našeho mladého pán, který se s ním nacpal k večeři.

Pokud budete chtít připravovat verzi s masem, postupujeme stejně. Kuřecí maso nakrájím, osolíme, okořeníme, orestujeme a dáme do hrnce s pokličkou. Omáčku připravíme dle předchozího postupu a maso přidáme do hotové omáčky až nakonec. Pro dospělé můžeme přidat trošku chilli či pepř. Podáváme jen tak nebo s oblíbeným pečivem.

Přeji dobrou chuť.

2017-03-30 Hlavní chody

Poznámka

Fazole jsem všechny do guláše nespotřebovala. Vždy si vařím fazolí více a zužitkuji rovněž na přípravu pomazánky.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI