Galette - francouzská pohanková palačinka zpět

Ingredience (na 4 galetky, průměr 28 cm):
pohanková mouka125 gvoda250 mlsůl2 špetky
Špenát:
mražený listový špenát450 gčesnek3 stroužkysůl dle chuti
Štouchané brambory:
větší brambory2 kssmažená cibulka dle chutisůl špetka
máslo kousek
Dále:
šunka8 plátkůvejce na volská oka4 ks
pohanková mouka 125 g, voda 250 ml, sůl 2 špetky, mražený listový špenát 450 g, česnek 3 stroužky, sůl dle chuti, větší brambory 2 ks, smažená cibulka dle chuti, sůl špetka, máslo kousek, šunka 8 plátků, vejce na volská oka 4 ks

Příprava

Galetka (Galette) je typická francouzská palačinka. Bretaňská galetka je z pohankové mouky. Plní se naslano i nasladko. Protože jsem galetku ochutnala několikrát v restauraci a opravdu mi chutnala, hned jsem se rozhodla, že ji musím zkusit i doma. 

Receptů jsem vyzkoušela asi 5, s různými poměry mouky, vody a vajec a nakonec jsem přišla na poslední, nejlepší a nejjednodušší recept. Je úplně bez vajec a jsou v něm jenom tři ingredience.

Postup:
  • Nejdříve smíchejte všechny ingredience na těsto a nechte ho odpočívat v lednici.
  • Mezitím připravte náplně. Pokrájené brambory uvařte v osolené vodě, sceďte a rozšťouchejte spolu s opečenou cibulkou. Cibulku si můžete buď osmažit na pánvi nebo použít už smaženou kupovanou 
  • Špenát poduste, podle chuti osolte a prolisujte do něj česnek. Mražený špenát je hotový za 10 minut. Čerstvý ještě dřív, pokud ho použijete místo mraženého. U mraženého pozor na to, aby to byly mražené špenátové listy, ne protlak.
  • Z vajec udělejte volská oka. Správně by se měly vejce vyklepnout přímo na galetku, ale radši je dělám na pánvi zvlášť, aby byla jistota, že jim ztuhne bílek.
  • Vyndejte těsto z lednice a naběračkou ho lijte na rozehřátou pánev. Pomocí dřevěného válečku - roztírače těsta, ho rovnoměrně po pánvi rozetřete do tenké vrstvy (až ke krajům pánve).
  • Galetka se neobrací. Jakmile ji rozetřete do tenké vrtsvy tak těsto i z horní strany "zaschne". V tu chvíli už můžete na galetku dát prohřát 2 plátky šunky, přidat vejce, trochu špenátu a trochu brambor.
  • Jakmile se okraje palačinky začnou od pánve odchlipovat, je načase galetku složit, ze 4 stran ohnout okraje dovnitř (tak jak vidíte na fotkách) a můžete servírovat.
DOBROU CHUŤ 
2015-01-22 Hlavní chody

Poznámka

Jedna důležitá věc a podle mně i hlavní základ úspěchu - dřívko. Dřívko jsem měla přibalené k palačinkové pánvi, a nikdy jsem ho na palačinky nepoužívala. Těsto z pohankové mouky má ale jinou konzistenci než běžné palačinkové těsto a po pánvi ho nikdy nerozlijete tak do tenka, abyste docílili správně tenké galetky.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI