Ingredience: | |||||
hovězí jazyk | 1 ks | cibule | 1 ks | mrkev | 2 ks |
petržel (pastinák) | 2 ks | celer | 1/2 menší bulvy | česnek | 3 stroužky |
bobkový list | 4 ks | celerová nať | hrst | celý pepř | 10 kuliček |
nové koření | 10 kuliček | růžová himalájská sůl | dle chuti | ||
Omáčka: | |||||
máslo | 60 g | celozrnná hladká špaldová mouka | 80 g | hovězí vývar | cca 750 ml |
zakysaná smetana | 250 g | čerstvý kopr | 50 g | cukr či sladidlo | 30 - 40 g |
ocet | 1 lžička | sůl | dle chuti |
Naskytla se mi příležitost koupit čerstvé bio hovězí maso od kamaráda. Tak jsem si nadiktovala seznam jak pro celé království a samozřejmě jsem chtěla jazyk, protože můj muž ho miluje.
Jenže mi nedošlo, že normálně kupuji u řezníka uzený. Moje nadšení tedy při pohledu na cosi nevábně vypadajícího kleslo pod bod mrazu.
Ale to bych zase nebyla já, abych se s touto výzvou nepoprala. A tak si dnes pomlaskávali nejenom moji kluci, ale i babi s dědou a chvály bylo ažaž.
Jazyk dejte spolu se zeleninou a kořením do velkého hrnce, zalije studenou vodou, aby byl zcela ponořený, a vařte pod pokličkou doměkka zhruba 4 hodiny (pokud máte tlakový hrnec, ušetříte si spoustu času).
Ihned po dovaření ponořte jazyk do studené vody a po cca 5 minutách ho oloupejte a vraťte do scezeného vývaru, aby nevychladl.
Z másla a mouky usmažte jíšku, rozřeďte ji postupně vývarem z jazyka na požadovanou hustotu a omáčku povařte deset minut (pokud by se Vám vytvořily hrudky, nebojte se v této fázi využít pomoci ponorného mixéru).
Přidejte smetanu, sladidlo, které doma používáte (cukr, med, čekankový sirup...), ocet a sůl.
Jakmile jste se sladkokyselou chutí omáčky spokojeni, vmíchejte najemno sekaný kopr a už déle nevařte.
Teplý jazyk krájejte na tenké plátky, lehce osolte a servírujte s koprovou omáčkou a houskovým knedlíkem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI