Hovězí jazyk s koprovou omáčkou zpět

Ingredience:
hovězí jazyk1 kscibule1 ksmrkev2 ks
petržel (pastinák)2 ksceler1/2 menší bulvyčesnek3 stroužky
bobkový list4 kscelerová nať hrstcelý pepř10 kuliček
nové koření10 kuličekrůžová himalájská sůl dle chuti
Omáčka:
máslo60 gcelozrnná hladká špaldová mouka80 ghovězí vývarcca 750 ml
zakysaná smetana250 gčerstvý kopr50 gcukr či sladidlo30 - 40 g
ocet1 lžičkasůl dle chuti
hovězí jazyk 1 ks, cibule 1 ks, mrkev 2 ks, petržel (pastinák) 2 ks, celer 1/2 menší bulvy, česnek 3 stroužky, bobkový list 4 ks, celerová nať hrst, celý pepř 10 kuliček, nové koření 10 kuliček, růžová himalájská sůl dle chuti, máslo 60 g, celozrnná hladká špaldová mouka 80 g, hovězí vývar cca 750 ml, zakysaná smetana 250 g, čerstvý kopr 50 g, cukr či sladidlo 30 - 40 g, ocet 1 lžička, sůl dle chuti

Příprava

Naskytla se  mi příležitost koupit čerstvé bio hovězí maso od kamaráda. Tak jsem si nadiktovala seznam jak pro celé království a samozřejmě jsem chtěla jazyk, protože můj muž ho miluje. 

Jenže mi nedošlo, že normálně kupuji u řezníka uzený. Moje nadšení tedy při pohledu na cosi nevábně vypadajícího kleslo pod bod mrazu. 

Ale to bych zase nebyla já, abych se s touto výzvou nepoprala. A tak si dnes pomlaskávali nejenom moji kluci, ale i babi s dědou a chvály bylo ažaž.

Jazyk dejte spolu se zeleninou a kořením do velkého hrnce, zalije studenou vodou, aby byl zcela ponořený, a vařte pod pokličkou doměkka zhruba 4 hodiny (pokud máte tlakový hrnec, ušetříte si spoustu času).

Ihned po dovaření ponořte jazyk do studené vody a po cca 5 minutách ho oloupejte a vraťte do scezeného vývaru, aby nevychladl.

Z másla a mouky usmažte jíšku, rozřeďte ji postupně vývarem  z jazyka na požadovanou hustotu a omáčku povařte deset minut (pokud by se Vám vytvořily hrudky, nebojte se v této fázi využít pomoci ponorného mixéru). 

Přidejte smetanu, sladidlo, které doma používáte (cukr, med, čekankový sirup...), ocet a sůl.

Jakmile jste se sladkokyselou chutí omáčky spokojeni, vmíchejte najemno sekaný kopr a už déle nevařte.

Teplý jazyk krájejte na tenké plátky, lehce osolte a servírujte s koprovou omáčkou a houskovým knedlíkem.

2018-01-04 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI