Hovězí kostky na česneku s polentovými kroketkami (od 1 roku) zpět

Ingredience na hovězí:
hovězí maso500 gčesnek4-5 stroužkůpivo/voda1 láhev
olej3 lžícečerstvý tymián2 snítkysůl1 špetka
pepř1 špetka
Na polentové hranolky:
polenta80 gvoda (dle návodu)200 mlhraška1 hrstička
sůl1 špetka
hovězí maso 500 g, česnek 4-5 stroužků, pivo/voda 1 láhev, olej 3 lžíce, čerstvý tymián 2 snítky, sůl 1 špetka, pepř 1 špetka, polenta 80 g, voda (dle návodu) 200 ml, hraška 1 hrstička, sůl 1 špetka

Příprava

Čas investovaný do pomalého vaření se vám na úžasně intenzivní chuti pokrmu stonásobně vrátí a i děti mají takto připravované měkoučké masíčko rády.

Na hovězí na česneku (pro cca 3 osoby):

  • cca 500g hovězího masa (pro děti používám hovězí zadní, určitě se hodí i kližka)
  • 4 - 5 stroužků česneku (nebo jinak dle chuti)
  • 1 lahev piva nebo stejné množství vody
  • olej dle potřeby
  • 2 snítky čerstvého tymiánu 
  • sůl a pepř dle chuti


Na polentové kroketky (pro cca 3 osoby):

  • 80g polenty
  • cca 200ml vody (poměřte s návodem na obalu polenty)
  • hraška dle potřeby
  • sůl dle chuti

Hovězí maso nakrájejte na větší kostky a česnek na silnější plátky. V hrnci rozpalte olej, na osmahněte česnek a maso, dokud se nezatáhne. V multicookeru k tomuto můžete využít funkce FRY (cca 10 minut). Poté podlijte pivem či vodou nebo vývarem, pokud se bojíte používat alkohol při vaření pro děti. Stáhněte sílu varu na úplné minimum, aby vše v hrnci jen neznatelně bublalo, přidejte tymián a přikryjte poklicí. Pokud vlastníte chytrý hrnec jako já, nastavte na něm funkci STEW na 2 hodiny, stejnou dobu duste i bez něj. Občas zkontrolujte, zda-li se voda nevyvařila a maso se nepřipaluje - v tom případě ještě znovu trošku podlijte. 

Uvedené množství polenty zalijte vroucí vodou (její množství ještě poměřte s návodem na obalu, ne každá polenta je stejná a vyžaduje stejné množství vody) a rychle promíchejte, aby se neutvořily hrudky. Dle chuti můžete osolit. Hotovou kaši nechte zcela vychladnout. Poté je z ní možné tvořit kuličky nebo válečky, zkrátka tvary, které budete obalovat v hrašce (já jsem do ní přidala ještě mandlové lupínky - od 2 let). Pečte v troubě na pečícím papíře, dokud nebudou zlatavé a křupavé shora. Na 180°C to může trvat tak 30 minut.

Jak vidíte na fotografii, přidala jsem k jídlu ještě špenát. Jde o pouze spařené listy špenátu s troškou soli, česneku a kapkou smetany. 

Dětská specifika:

  • řadím do kategorie od 1 roku především kvůli přítomnosti česneku, který je nejen chuťově výrazný, až agresitvní, ale také velký alergen. 
2015-08-25 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídladěti
Receptpro děti
Složitost receptulehká
Typ receptu
děti
Druh přípravydušení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI