Hovězí na zelenině, červeném víně a žampionech zpět

Ingredience:
hovězí zadní800 gmrkev4 kspetržel2 ks
celer3 řapíkycibule1 ksslanina150 g
žampiony5 - 6 kskvalitní červené víno200 mlhrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chuticukr1 lžícenové koření4 kuličky
bobkový list2 ksloupaná, krájená rajčata400 golej dle potřeby
vývar dle potřeby
hovězí zadní 800 g, mrkev 4 ks, petržel 2 ks, celer 3 řapíky, cibule 1 ks, slanina 150 g, žampiony 5 - 6 ks, kvalitní červené víno 200 ml, hrubozrnná sůl dle chuti, vícebarevný pepř dle chuti, cukr 1 lžíce, nové koření 4 kuličky, bobkový list 2 ks, loupaná, krájená rajčata 400 g, olej dle potřeby, vývar dle potřeby

Příprava

Kořenová zelenina je pro mě základem kuchyně a nesmí u nás nikdy chybět. Využívám ji jak na polévku, tak i jako základ do omáček. Hodně oblíbené je u nás hovězí právě na kořenové zelenině a červeném víně. Hovězí a červené víno jsou skvělí parťáci, a když se přidá oblíbená zelenina (mrkev, řapíkatý celer, petržel a rajčata), vyjde z toho skvělá omáčka. Odměnou byla pochvala od všech strávníků.

V tlakovém hrnci si na oleji zatáhneme maso nakrájené na větší kostky. Jakmile je zatáhnuté, vyndáme stranou. Dále si v papiňáku osmahneme nakrájenou mrkev, celer, petržel a posypeme lžící cukru. Až bude mít zelenina zlatavou barvu, tak přidáme slaninu, mírně orestujeme a pak rajčata, vrátíme zpět maso, které jsme si mezitím osolili, a vše podlijeme vínem a dolijeme vývarem, tak aby byla zelenina i maso ponořeny, ale ne více. Papiňák zaděláme a od přivedení k varu vaříme 30 minut. Na posledních 10 minut přidáme žampiony. 

Poté opatrně papiňák otevřeme, maso vyjmeme, můžeme i část zeleniny, a zbytek omáčky rozmixujeme tyčovým mixérem. Zelenina omáčku zahustí sama o sobě a není třeba již nikterak dohušťovat. Podle chuti pak omáčku dosolíme či, kdo má rád sladčí, tak přidá trochu cukru. 

Podáváme např. s bramborovou kaší.

2018-04-19 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
5
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy60 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI