Hrachové placky a kubíček pro děti od 1 roku zpět

Hrachové placky:
suchý zelený hrách (gramáž v syrovém stavu)200 gvejce2 kscibule1/2 ks
hladká špaldová mouka70 gsůl dle chutičesnek dle chuti
majoránka dle chuti
Kubíček:
špaldové kroupy100 gkvalitní šunka100 gcibule1 ks
česnek2 stroužkymražený špenát200 golej dle potřeby
sůl dle chutipepř dle chuti
suchý zelený hrách (gramáž v syrovém stavu) 200 g, vejce 2 ks, cibule 1/2 ks, hladká špaldová mouka 70 g, sůl dle chuti, česnek dle chuti, majoránka dle chuti, špaldové kroupy 100 g, kvalitní šunka 100 g, cibule 1 ks, česnek 2 stroužky, mražený špenát 200 g, olej dle potřeby, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

Než začne to pravé vánoční obžerství v rámci štědrovečerní večeře a dalších chodů, které hned poté následují, jí se v českých domácnostech tradičně bezmasá jídla. Nejčastěji jsou to luštěniny, a pak také staročeský kuba. Snažila jsem se tuto verzi nějak neotřele zmodernizovat, a přitom originalitu chutí zachovat, a tak jsem vymyslela toto menu. Hrách jsem schovala do luxusních placek a kubu, který obsahuje pro děti nevhodné houby, jsem vymyslela ještě trošku jinak. Kuba to tedy není, a tak mu říkejme třeba „kubíček“.

Hrách přes noc namočte a poté uvařte do měkka (luštěniny vždy slévám, vodu nenechávám – zůstane v nich i tak dost živin). Přeceďte, přidejte dvě vejce a promixujte na hladké pyré. Do něj pak přidejte ještě najemno nasekanou cibuli a prolisovaný česnek (a jestli máte šikovný mixér, můžete oba postupy udělat najednou právě v něm). Dochuťte solí, majoránkou a česnekem a nakonec vmíchejte i mouku. Výsledkem by měla být hustá kaše, kterou můžete buď lžící navrstvit na pečící papír a upéct (180°C přibližně půl hodinky) a nebo trošku méně zdravě usmažit v pánvi.

Doporučuju servírování s tímto KUBÍČKEM:

Kroupy uvařte v osolené vodě do měkka (řiďte se návodem na obalu). Mezitím si nakrájejte šunku na proužky a cibuli na kostičky. Na trošce tuku obojí smažte do chvíle, než začne šunka i cibule chytat barvu. Poté přihoďte ještě najemno nasekaný česnek a společně dorestujte.

V téměř hotových krupkách provařte mražený špenát, aby povolil. Zbytek vody slijte a vše vmíchejte do orestovaného základu. Dle chuti dosolte, použít můžete i trošku pepře.

Jednoduché a baštózní. A ještě něco: Všechny dekorace použité na této fotografii, včetně ubrusu, prostírání, nádobí i vánoční parádičky jsem pořídila za pár kaček v obchodě KiK. Vybere si tam skutečně každý a i já tam ráda nakupuju, ať už oblečení pro Karolínku, nebo právě drobné dekorace a nádobí na focení svých receptů. Teď máte navíc i příjemnou šanci vyhrát si poukázky k nákupu za 2.500Kč a mít tak všechny tyhle radosti zadarmo, tak mrkněte.

Více najdete na: http://www.oblekamesechytre.cz/soutez.

Dětská specifika:

  • Toto jídlo patří mezi ty zdravé, přesto není úplně vhodné pro nejmenší děti, protože je obtížné na trávení (kroupy i luštěniny). U menších dětí také zvažte podávání obého dohromady - vysoký obsah vlákniny v jídle může způsobit bolesti bříška a horší trávení.
  • Hůře se tráví také česnek a cibule (tabulkově od 1 roku).
2016-12-22 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI