Jáhlové knedlíčky s ovesnými vločkami, jahodovým rozvarem a kešu vanilkovým krémem zpět

Ingredience:
uvařené jáhly250 govesné vločky130 gcukr špetka
sůl špetkavoda dle potřeby
Ovocný přeliv:
jahody dle potřebyjavorový sirup dle chuti
Kešu krém:
kešu ořechy dle potřebymandlové mléko dle potřebyvanilka dle chuti
uvařené jáhly 250 g, ovesné vločky 130 g, cukr špetka, sůl špetka, voda dle potřeby, jahody dle potřeby, javorový sirup dle chuti, kešu ořechy dle potřeby, mandlové mléko dle potřeby, vanilka dle chuti

Příprava

Pokud není podmínkou bezlepkovost, můžeme přidat špaldovou mouku, která knedlíčky zjemní, ale i tak jsou báječné a rozhodně si s nimi budu hrát, na slanou verzi oběda se rovněž hodí. Pro zaryté knedlíkáře lze přidat do těsta uvařenou bramboru a těsto tak nastavit, jsou moooc dobré. Pokud potřebujeme přidat bílkoviny k připravované sladké verzi, stačí při přípravě těsta přistrouhat přírodního Šmakouna, který dá lehký tvarohový nádech těstu a zároveň výživově obohatí o cenné bílkoviny. Samozřejmě lze použít i ochucené verze Šmakouna. Zde by se velmi hodilo brusinky a goji, k meruňkovému rozvaru zase meruňkový a ke švestkovému rozvaru zase švestka a skořice, mňam, takových variací až se mi sbíhají sliny. Já zde chtěla vyzkoušet hlavně verzi bez vajec a lepku. Šmakoun je vyroben ze sušeného vaječného bílku, tudíž není vhodný pro bezvaječnou dietu, ale my si jej rozhodně dopřejeme příště. Můžeme jej přidat 50 - 100 g, to pro děti bohatě stačí. U dětí volíme přírodního Šmakouna, který není slazen.

Když jsme byli v jedné restauraci a děti si hrály na písku, nosila tam akorát obsluha ovocné knedlík s tvarohem. Mně v tu chvíli bylo tak nějak líto, že malému nemůžu objednat. Varianta bez tvarohu byla možná ve verzi se skořicí a cukrem, ale to e mi příliš nechtělo. Tvaroh je ještě stálým omezením, který si zatím dopřát nemůžeme. Přijeli jsme domů, malý dostal polévku a šel spát. Mně pořád knedlíky ležely v hlavě a řekla jsem si, že něco zase zkusím a pustila jsem se do přípravy knedlíku, jsou velmi rychlé. K tomu jsem připravila rozvar z ovoce s kešu vanilkovým krémem místo tvarohu. Byla jsem z chuti nadšena a o malém mlsáčkovi ani nemluvím. Do toho knedlíčky s ovocem a kešu krémem jen padaly a já měla velkou radost, že si nejen pochutnal, ale že to byla i zdravější verze, která se moc povedla.

Jáhly propláchneme vodou, můžeme několikrát spařit vroucí vodou, zbaví se tak případné hořkosti, já pouze proplachuji v sítku. Jáhly vložíme do hrnce a zalijeme trojnásobným množstvím vody, přivedeme k varu a necháme 20 minut vařit. Mezitím si kešu ořechy zalijeme rostlinným mlékem a necháme stranou. Pokud máme čerstvé jahody, pouze je rozmixujeme a nemusíme sladit, to už je na každém. Já měla ještě loňské jahody, které jsem nechala rozvařit, přidala trošku javorového sirupu, dle vlastní chuti a rozmixovala tyčovým mixérem. Kešu ořechy je ideální máčet 8 hodin, aby byl krém co nejvíce hladký, případně jde stejného efektu docílit několikanásobným mixováním s pomocí tyčového mixéru. Jakmile nasají tekutiny, změknou. Dle chuti přidáme javorový sirup a mletou vanilku či vanilku z vanilkového lusku dle vlastní chuti. Já jsem na 3 porce krému dala 4 - 5 hrstí ořechů, necelou lžíci javorového sirupu a trošku mleté vanilky. Pokud by byl krém po rozmixování příliš řídký, lze si pomoci kokosovým olejem nebo přidáním kešu ořechů.

Uvařené jáhly necháme vychladnout. Následně k nim přisypeme ovesné vločky, používám ovesné vločky Kölln, jsou velmi jemné a při kontaktu s tekutinou jsou brzy jak kaše. Nemelu je, ale není případně na škodu vločky namlít, pokud mám od jiného výrobce, tak nasekám v sekáčku na prach. Přidáme špetku soli, cukru a vypracujeme těsto. Nesmí se úplně lepit, tudíž konečné množství použitých vloček bude rovněž závislé na zbylém množství vody, které nám zůstane v jáhlech.

Pomocí rukou ukoulíme malé knedlíčky. Následně je vhodíme do hrnce s vroucí osolenou vodou, vaříme 5 minut. Čekáme, až vyplavou a ještě krátce povaříme, jeden si vyndáme, a pokud je již uvnitř hotový, vyndáme je všechny. 

No a už jen chybí pěkně naservírovat na talíř. Nejdříve pěknou porci přelivu, do toho knedlíčky, polít kešu krémem a ještě trošku rozvaru navrch.

2017-06-05 Hlavní chody

Poznámka

Samozřejmě, pokud nejste omezeni žádnou dietou bez mléčných výrobků, můžete si dopřát klasický tvaroh. U bezmléčné diety případně lze rovněž použít zachlazené kokosové mléko, které vyšleháme a použijeme místo smetany. Lze dochutit vanilkou a javorovým sirupem, rovněž mňamka. Lze použít rostlinné smetany soyatoo, ale zde již jsou konzervanty a jsou slazené.

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI