Jáhlovo-cuketové bazalkové noky s citronovo-bazalkovou omáčkou se špenátem, cuketou a zelenými fazolkami (rovněž ve verzi se švestkami a mákem) zpět

Noky:
cuketa112 gvařené jáhly144 gbazalka pár lístečků
špaldová mouka hrubá či klasická4 - 5 hrstísůl dle potřeby
Omáčka:
České Ghíčko Bio (vegané jiný tuk) dle potřebybílá cibule1 kszelené fazolky hrst
očištěná vydlabaná cuketa1/2 kslistový špenát či hrst čerstvého pár kostičekčerstvá bazalka pár lístečků
citronová šťáva pár kapekmandlové mlékocca 250 mlsůl dle chuti
cuketa 112 g, vařené jáhly 144 g, bazalka pár lístečků, špaldová mouka hrubá či klasická 4 - 5 hrstí, sůl dle potřeby, České Ghíčko Bio (vegané jiný tuk) dle potřeby, bílá cibule 1 ks, zelené fazolky hrst, očištěná vydlabaná cuketa 1/2 ks, listový špenát či hrst čerstvého pár kostiček, čerstvá bazalka pár lístečků, citronová šťáva pár kapek, mandlové mléko cca 250 ml, sůl dle chuti

Příprava

Potřebovala jsem rychlou a snadnou omáčku. Tato je naprosto svěží a lehká, rychlá, stejně jako jáhlové knedlíky, které jsou úžasnou alternativou jak nasladko, tak naslano. Dělám je v několika verzích cuketa, jáhly, mouka, sůl nebo místo cukety brambory či pokud chci přidat bílkoviny navíc, rovněž přírodního Šmakouna či žloutek.

Chutnají nejen malému, ale i nám všem. Dá se do nich zamaskovat nejen cuketa, ale i dýně, řepa, prostě experimentům se meze nekladou a využití je neomezené. Samozřejmě lze připravit k této omáčce například kuskus, jáhly, špagety, ale tentokrát jsme měli chuť na něco jiného.

Příprava je velmi snadná, jáhly propláchneme a dáme vařit. Ve chvíli, kdy jsou uvařené, přiklopíme je a necháme vsáknout přebytečné tekutiny. Pokud b bylo tekutin příliš, přecedíme je. Necháme vychladnout, přidáme nastrouhanou cuketu, sůl a zahustíme moukou dle potřeby, těsto je lepivější. Připravené noky vložíme do vroucí vody. Můžeme zkusit jeden vhodit do vody a uvařit, ale ještě se mi nestalo, že bych je rozvařila, nicméně mícháme opatrně. Ve chvíli, kdy vyplavou, jeden vyndáme a ochutnáme. Já vařím přibližně 10 minut. 

Během chladnutí jáhel si můžeme ušetřit čas a pustit se do omáčky. Na ghí orestujeme cibuli, přidáme pokrájenou, o čištěnou cuketu, hrst zelených fazolek, špenát, osolíme a zalijeme mandlovým mlékem. Krátce povaříme a dochutíme čerstvou nasekanou bazalkou a přidáme pár kapek citronu. Připravenou omáčku rozmixujeme dohladka, případně si můžeme oddělit část zelených fazolek. U nás se stále jídlo mladým pánem pitvá, takže mixuji dohladka a není  problém. 

Vzniklou omáčku podáváme společně s připravenými knedlíky.

Přeji dobrou chuť.

2017-08-17 Hlavní chody

Poznámka

Úžasnou kombinací při přípravě noků je rovněž kombinace brambor a jáhel, které dělám ke švestkovému rozvaru s mákem, jen přidám vařené brambory.

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI