Jáhlovo-mandlové knedlíčky se Šmakounem, borůvkami, kokosovým mlékem v župánku z pražených mandlí zpět

Ingredience:
loupané mandle100 gpřírodní Šmakoun100 gjáhly50 g
citron pár kapekcukr dle chutisůl dle chuti
voda dle potřeby
Zdobení:
kokosové mléko v plechu1 baleníplátky mandlí dle potřebyborůvky dle potřeby
loupané mandle50 gmed dle chuti
loupané mandle 100 g, přírodní Šmakoun 100 g, jáhly 50 g, citron pár kapek, cukr dle chuti, sůl dle chuti, voda dle potřeby, kokosové mléko v plechu 1 balení, plátky mandlí dle potřeby, borůvky dle potřeby, loupané mandle 50 g, med dle chuti

Příprava

Dopoledne jsme trhali jedny z posledních letošních borůvek. A řeknu na rovinu, že se mi dnes nechtělo vařit žádné složité jídlo. Nádherného počasí se prostě musí využít. Při trhání borůvek se mi honilo hlavou "sakra bude jedenáct hodin a já nemám uvařeno", nevím, co mě osvítilo, nevím, kde se mi ty nápady v hlavě berou, ale prostě najednou tu byl. Ty mé zlaté kluky jsem vyslala na zahradu zkontrolovat cukety, dýně, švestky a běžela jsem domů rychle vařit. Už jsem měla v hlavě jasnou představu o tvaru a chuti.
Musím říct, že z tohoto receptu mám obrovskou radost. Nejen, že je bez gramu mouky, ale je i bezmléčný, výživný a knedlíčky chutnají skvěle. Otevírají se mi opět nové dveře, tyto knedlíčky jdou využít všestranně, dovedu si je představit i se švestkovým rozvarem a mákem a určitě se k nim nejednou vrátím. A nyní se pojďme podívat na jejich přípravu.

Jediné co v tomto receptu budeme vařit, jsou jáhly, na kterých vlastně vše stojí. Hlavně konečná konzistence. Snažte se odvařit co nejvíce vody z připravovaných jáhel a zároveň je rozvařit. Pokud se stane, že se nezadaří a přeci jen bude konzistence řidší, jde si pomoci vymačkáním přes jemné plátýnko nebo bavlněnou plenu.
Jáhly propláchneme, spaříme několikrát horkou vodou, zbavíme je tak hořkosti, zalijeme vodou a dáme vařit přibližně na 20-30 minut.

Využijeme čas, který máme, než se nám jáhly uvaří. Do mrazáku vložíme kokosové mléko v plechu na 45 minut.
V míse najemno nastrouháme přírodního Šmakouna, v nástavci od tyčového mixéru nameleme loupané mandle, které přidáme do mísy. Nyní již jen počkáme, než se nám jáhly uvaří.
Dále si připravíme mandle na obalování, které opět najemno nameleme a nasucho opražíme na pánvi, dáme do mističky stranou.

Uvařené jáhly přidáme do mísy s namletými mandlemi a Šmakounem, lehce osolíme, přisladíme a přidáme pár kapek citronu. Počítejte s trošku lepivou konzistencí. Namočíme si ruce do vody, vytvarujeme knedlíčky, které obalíme v opražených mandlí. Pokud se vám bude těsto lepit na ruce, přehazujte si je z ruky do ruky, půjde to mnohem lépe a krásně se vám vytvarují.

Nyní již stačí dopřipravit finální zdobení, vyšleháme si kokosové mléko v plechu, vyšlehaný krém dosladíme medem či jiným sladidlem, rozmixujeme si tyčovým mixérem borůvky, které nalijeme na talíř, přidáme hotové knedlíčky, na které dáme opět pyré z borůvek, ozdobíme smetanou a přidáme čerstvé borůvky a plátky mandlí. Já zdobila sáčkem na perníčky od Tescomy, ale klidně můžeme jen lžící.

Knedlíčky jsem připravovala rovněž pro syna a nechtěla jsem příliš sladit, pokud budete připravovat pro starší děti a dospělé, určitě si přislaďte dle vlastní chuť.

Pokud nemáte problémy s mléčnou bílkovinou, ozdobte si knedlíčky klidně tvarohem či bílým jogurtem.

Přeji dobrou chuť.

2016-08-31 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI