Jáhlovo-šmakounové šišky s mákem a švestkami pro děti od 1 roku zpět

Ingredience:
Šmakoun - švestkový se skořicí100 gjáhly100 gcelozrnná špaldová moukacca 100 g
vejce1 ksmák dle potřebyšvestky dle potřeby
Šmakoun - švestkový se skořicí 100 g, jáhly 100 g, celozrnná špaldová mouka cca 100 g, vejce 1 ks, mák dle potřeby, švestky dle potřeby

Příprava

Sladká verze čehokoliv u nás nikdy nezklame, ovšem často se stává, že sladká jídla neobsahují téměř žádnou bílkovinu. Tato kombinace jahel, švestek a máku, je ovšem obohacená ještě bílkovinou ze Šmakouna, takže nutričně určitě lepší než běžná česká klasika. Udělat si ji navíc můžete klidně i bezlepkově.

Jáhly dvakrát spařte horkou vodou a propláchněte, aby se zbavily případné hořkosti. Poté uvařte do měkka podle návodu na obalu. Okapejte, nechte vychladnout, vmíchejte vejce, nastrouhejte šmakouna a zahustěte moukou. 

Z těsta tvořte válečky nebo kuličky, které ve vroucí vodě vařte dokud nevyplavou na povrch.

Servírovat můžete na sladko (třeba jako já s mákem a švestkami), ale i naslano, třeba jako přílohu k nějaké omáčce. 

Dětská specifika:

  • Šmakoun je vaječná bílkovina a ty jak známo v nadměrném množství zatěžují ledviny malých dětí. Od jednoho roku ovšem nevidím problém v nahrazení porce bílkovin (například z masa nebo vajec) právě porcí Šmakouna. 
2016-02-23 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI