Jemná sekaná pečeně zpět

Ingredience:
mleté hovězí maso1 kgmenší cibule1 ksčesnek5 stroužků
tvaroh200 gvejce1 ksvětší rohlík1 ks
mléko trochudijonská hořčice2 lžičkymajoránka1 lžíce
máslo1 lžícemleté nové koření1/2 lžičkyuzená paprika1/2 lžičky
drcený pepř špetkasůl špetka
mleté hovězí maso 1 kg, menší cibule 1 ks, česnek 5 stroužků, tvaroh 200 g, vejce 1 ks, větší rohlík 1 ks, mléko trochu, dijonská hořčice 2 lžičky, majoránka 1 lžíce, máslo 1 lžíce, mleté nové koření 1/2 lžičky, uzená paprika 1/2 lžičky, drcený pepř špetka, sůl špetka

Příprava

Jedno z jídel, které si u mé arabské rodinky našlo své místo, je sekaná pečeně. 

Vzpomínám si, když jsem sekanou poprvé vytáhla z trouby, ptala se mě tchýně překvapeně, co je to za zvláštní chléb. Od té doby vždy když sekanou peču, ráda zajde na oběd. Manžel pojal konzumaci sekané trochu v arabském stylu - v pitě, s plátky rajčat, zeleninovým salátem a sezamovou omáčkou tahíni. Proč ne, hlavní je, že mu chutná. Spokojenost na obou stranách.

Jelikož se příliš nekamarádím s vepřovým masem, musela jsem hledat náhradu, jak udělat sekanou vláčnou a jemnou. Maso jsem použila mladé hovězí, čerstvě mleté na jemno, s částečným podílem tuku, aby nebylo příliš suché. Pro zjemnění jsem přidala tvaroh.

Rohlík nakrájíme na kostičky a zalijeme trochou mléka.

Cibuli nakrájíme na drobno a na másle osmahneme do sklovita. Přidáme rozmačkaný česnek, nové koření, majoránku, uzenou papriku, drcený pepř a necháme rozvonět.

Maso dáme do hnětače, přidáme cibulovou směs, vejce, tvaroh, vymačkané kousky rohlíku, lžičku hořčice, sůl a umícháme hladké těsto.

To vyklopíme na pracovní plochu, krátce propracujeme rukama a několikrát s ním bouchneme o podložku. Tím vytlačíme přebytečný vzduch a sekaná se nebude rozpadat.

Poté těsto vytvarujeme do šišky, celé potřeme zbývající lžičkou dijonské hořčice, vložíme do nádoby na pečení, lehce podlijeme vodou a při 180 stupních zhruba 75 minut pečeme. Podáváme nejlépe s bramborovou kaší. Aby měla kaše krásnou žlutou barvu, přidávám do vody, ve které vařím brambory, na špičku nože kurkumy.

2013-11-08 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI