Kachní prsa s omáčkou z červeného vína a cibulek

zpět
Kachní prsa s omáčkou z červeného vína a cibulek
Ingredience:
kachní prsa s kůží2 ksčervené víno1 dlčervená cibule1 ks
bílá cibule1 kssádlo3 lžíceanglická slanina150 g
zelené fazolky hrstbrambory6 - 8 kssekaná petrželka hrst
bobkový list2 ksnové koření5 kuličekcukr2 lžíce
česnek1 stroužeksůl dle chutipepř špetka
kachní prsa s kůží 2 ks, červené víno 1 dl, červená cibule 1 ks, bílá cibule 1 ks, sádlo 3 lžíce, anglická slanina 150 g, zelené fazolky hrst, brambory 6 - 8 ks, sekaná petrželka hrst, bobkový list 2 ks, nové koření 5 kuliček, cukr 2 lžíce, česnek 1 stroužek, sůl dle chuti, pepř špetka

Příprava

Dnes je u nás velmi významný den a jako takový si žádá i něco speciálního k večeři, a to nemluvím jen o lahvi dobrého červeného vína. Kachní prsa jsou přesně to, co dodá i obyčejné večeři punc nevšednosti. 

S přípravou receptu začněte o něco dříve, aby byl čas nechat maso uležet. Kachní prsa lehce osolíme a nařežeme kůži na mřížku, aby se maso později lépe propeklo. Zalijeme červeným vínem, přidáme nové koření a bobkový list a necháme cca půl dne odpočívat.

Dáme vařit brambory a čas potřebný k jejich změknutí využijeme k přípravě omáčky. Na lžíci sádla lehce orestujeme na větší proužky nebo kostky nakrájenou červenou cibuli, kterou zaprášíme jednou až dvěma lžícemi cukru (záleží na kyselosti vína, proto nejdříve ochutnejte) a lehce společně oglazujeme. Během chvilky podlijeme vínem, v němž se marinovala kachna, a to včetně koření.  Necháme takto společně přibližně 15 minut vařit na velmi mírném ohni, aby omáčka získala chuť a aroma koření.  V závěru z omáčky koření vybereme a rozmixujeme ji dohladka. V případě potřeby ještě můžeme naředit troškou vína či naopak přihustit malým množstvím mouky.

Nyní rozpálíme troubu na 180°C a vrátíme se k přípravě šťouchaných brambor. Na zbytku sádla osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu. Veškerý obsah pánve včetně tuku pak vmícháme do našťouchaných brambor spolu s hrstkou nasekané petrželky a uložíme do tepla.

Konečně přichází řada na kachnu. Na malém množství tuku (stačí opravdu nepatrně, neboť kachna je tučná sama o sobě) maso osmažíme, vždy nejdříve pokládáme na kůži a tuto opékáme dozlatova, až pak na chvíli otočíme z druhé strany. Trvá to přibližně 5 minut. Takto opečené maso dáme ještě na cca 3 minuty dojít do trouby.

Nyní je čas zaměřit se na fazolky. Polovinu slaniny nakrájíme na proužky, totéž uděláme i s česnekem a dáme do rozpáleného výpeku po kachně. Po chvíli přidáme i hrst fazolek a vše společně orestujeme dozlatova.

Šťouchané brambory jsou hotové, omáčka netrpělivě čeká, kachna na nás volá z trouby a fazolky jsou čerstvě orestované. Je čas podávat a hlavně – nechat si chutnat!

2014-06-06 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy45 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI