Koláč se zelím a slaninkou/uzeným tofu zpět

Křehké těsto:
hladká mouka300 gHera, máslo, atd.100 gkysaná smetana200 g
soda1 lžičkasůl špetkacukr1 lžička
Náplň:
mražené houby1 hrstkmín špetkasůl špetka
pepř špetkamáslo nebo olej1 lžícejakákoli slanina (uzené tofu)100 g
větší cibule (nakrájená nadrobno)1 ksbílé kysané zelí (cca 300 g, když je příliš kyselé, propláchneme je vodou)1 balenísýr Gouda (plátky nebo strouhaný)100 g
hladká mouka 300 g, Hera, máslo, atd. 100 g, kysaná smetana 200 g, soda 1 lžička, sůl špetka, cukr 1 lžička, mražené houby 1 hrst, kmín špetka, sůl špetka, pepř špetka, máslo nebo olej 1 lžíce, jakákoli slanina (uzené tofu) 100 g, větší cibule (nakrájená nadrobno) 1 ks, bílé kysané zelí (cca 300 g, když je příliš kyselé, propláchneme je vodou) 1 balení, sýr Gouda (plátky nebo strouhaný) 100 g

Příprava

Těsto je univerzální, krásně se s ním pracuje a můžeme je použít na jakékoli další koláče, slané i sladké i pro malé slané košíčky s libovolnou náplní. Pokud chceme, použijeme listové těsto, ale tohle je lepší, fakt.

Mouku promícháme s cukrem, solí a sodou, přidáme změklou (nebo pokud nechceme čekat tak nastrouhanou) Heru a zakysanou smetanu. Rukama rychle vypracujeme těsto, zabalíme do folie či igelitového sáčku a hodinku je chladíme v lednici.

Houby opečeme s pepřem, kmínem a solí na lžíci másla a dusíme doměkka tak, aby na konci nezbyla žádná tekutina.

Na slanině opečeme cibuli dozlatova, přidáme k ní zelí a krátce podusíme. Smícháme s houbami a necháme vychladnout (stačí, aby byla náplň vlažná).

Pokud ale používáme tofu, opečeme je na cibulce a odstavíme - opatrně přimícháme až úplně nakonec k hotové zelno-houbové směsi a vše pokládáme na těsto do formy.

Formu vyložíme pečicím papírem a vložíme do ní vyválené těsto. Dno koláče je lepší propíchat vidličkou. Na ně pak rozložíme zelnou směs. Pečeme při 180 stupních 20 – 30 minut. Pak povrch poklademe (posypeme) sýrem a ještě 15 minut dopékáme.

Je výborný horký i studený, podáváme jako oběd, večeři nebo pohoštění k pivu. Studený se lépe krájí.

2014-06-06 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI