Králík na divoko s bramborovou kaší zpět

Ingredience:
králík1 ksdobrý špek nebo slaninacca 200 gmáslo plátek
hladká mouka1 lžičkasůl dle chutipepř dle chuti
nové koření dle chutibobkový list dle chutijalovec dle chuti
tymián dle chuti
Příloha:
bramborová kaše dle chuti
králík 1 ks, dobrý špek nebo slanina cca 200 g, máslo plátek, hladká mouka 1 lžička, sůl dle chuti, pepř dle chuti, nové koření dle chuti, bobkový list dle chuti, jalovec dle chuti, tymián dle chuti, bramborová kaše dle chuti

Příprava

Způsobů, jak připravit králíka na divoko, je očividně velká spousta. Někdo nakládá, někdo peče s kořenovou zeleninou. Já jen přidala něco divokého koření, protože se mi nechtělo nijak zvlášť si komplikovat neděli. A k bramborové kaši je tahle sušší úprava přece jen vhodnější (tedy aspoň myslím).

Králičí maso je suché a tak se ho určitě vyplatí řádně našpikovat a proložit špekem, popřípadě ho péct s nějakým tučnějším masem, kupříkladu s bůčkem. Ostatně, pokud si nepořídíte zrovna Pana Králíka, porci dalšího masa navíc určitě oceníte. Tedy je-li u stolu víc strávníků než dva. Při pečení králíka také přiklopte, aby se částečně dusil - zabráníte zbytečnému vysušování masa.

Nefandím úplně kuličkám koření v jídle a tak ho často používám mleté (vyjma pokrmů, kde by mleté koření mohlo změnit jeho barvu). Kupříkladu mletý bobkový list ovšem přece jen není úplně běžně sehnání, a tak by se vám možná mohl hodit tip, kde ho pořizuji já. Kamenný obchod Koření od Antonína najdete v Plzni, nicméně i eshop je zásobený více než bohatě, takže v něm najdete všechno možné i nemožné.

Bramborovou kaši samozřejmě připravujte podle toho, jak jste zvyklí. Já do ní kromě másla a mléka přidávám ještě dozlatova osmaženou cibuli (hodně cibule) a pár stroužků česneku. A z králičího hřbetu a drobů jsem uvařila kaldoun. Jak na něj se můžete podívat TADY - je sice husí, ale postup je pořád stejný.

Porce králíka našpikujeme (se špekem se bude lépe pracovat, pokud ho před použitím necháme odpočinout v mrazáku). Kouskem špeku vytřeme silně rozpálenou pánev a králíka na ní ze všech stran krátce opečeme, aby se maso zatáhlo a na povrchu se vytvořila zlatavá krusta. Vyskládáme ho do pekáče, osolí, okořeníme a poklademe zbylým špekem. Podlijeme trochou vody a v troubě rozehřáté na 200 stupňů pečeme přiklopené přibližně 30 minut, poté teplotu stáhneme na 160 stupňů a dopékáme ještě dalších 30 nebo 45 minut. Průběžně podléváme. Ke konci pečení odebereme naběračkou výpek a na pánvi ho zredukujeme podle potřeby. Poté ho zaprášíme hladkou moukou, provaříme a nakonec v něm rozpustíme plátek másla.

2018-01-22 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlatěstoviny
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
těstoviny
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI