Králík s rajčaty, olivami a polentovým knedlíkem zpět

Ingredience:
rozporcovaný králík1 kskuřecí vývar400 mlsekaná konzervovaná rajčata400 ml
cibule2 ksmrkev2 kssušená rajčaata5 ks
vypeckované černé olivycca 20 ksbobkový list2 ksnové koření5 kuliček
česnek3 stroužkytymián5 větvičeksůl dle chuti
pepř špetkaolivový olej trochu
Polentový knedlík:
instantní polenta130 gšalotka1 ksstrouhaný sýr (ementál)40 g
vývar500 mlmáslo kousek
rozporcovaný králík 1 ks, kuřecí vývar 400 ml, sekaná konzervovaná rajčata 400 ml, cibule 2 ks, mrkev 2 ks, sušená rajčaata 5 ks, vypeckované černé olivy cca 20 ks, bobkový list 2 ks, nové koření 5 kuliček, česnek 3 stroužky, tymián 5 větviček, sůl dle chuti, pepř špetka, olivový olej trochu, instantní polenta 130 g, šalotka 1 ks, strouhaný sýr (ementál) 40 g, vývar 500 ml, máslo kousek

Příprava

Králík od našich sousedů na chalupě + samé dobré věci = recept v italském stylu.

Hodně lidí říká, že králíka neradi, že je suchý. Nebojte, tenhle si plave v rajčatech a je krásně šťavnatý. A zkuste i polentový knedlík. Kromě toho, že je vážně dobrý, je i extra rychlý. Kdo by chtěl, může vyzkoušet i starší recept na králíka se smetanovou omáčkou.
Nejdříve rozporcujte králíka. Mrkev pokrájejte na půlkolečka, cibuli a česnek nadrobno.
Jednotlivé porce masa osolte a opepřete. Do pánve vlijte trochu oleje a králíka na něm z obou stran opečte. Opečené kousky dejte do pekáčku a na pánev dejte opékat cibuli. Když začne sklovatět přidejte mrkev a nakonec, když už mrkev i cibule bude zlátnout, přidejte i česnek.
Orestovanou zeleninu přidejte do pekáčku ke králíkovi. Podlijte vývarem - ze začátku stačí tak 250 - 300ml, zbytek nechte na pozdější podlití. Přidejte i sekaná rajčata, bobkový list, nové koření a tymián. Přikryjte a nechte dusit 40 minut na 180°C.
Po 40 minutách přidejte na půlky pokrájené olivy a na kostičky pokrájená sušená rajčata. Pokud je potřeba, podlijte další částí vývaru a duste doměkka, asi tak dalších 40 minut.

Polentový knedlík:
Na másle opečte najemno pokrájenou šalotku. V okamžiku kdy zezlátne, přilijte vývar. Přiveďte k varu a po částech vsypte polentu. Nezapomeňte pořádně míchat, ideálně metličkou a opravdu pozor na žmolky.
 Za okamžik začne polenta houstnout. Ještě chvíli míchejte, stačí minuta, dvě..a přidejte strouhaný sýr. I ten do polenty dobře vmíchejte a už můžete začít vymazávat mističky máslem a plnit je polentou, která s tím jak chladne i docela rychle tuhne.
Naplněné mističky nechte zchladnout tak, aby šel knedlík vcelku vyklopit ven. Každý vyklopený kousek ještě přepulte, budou vypadat přesně jako bramborové knedlíky. Já na to použila keramické mističky s průměrem 7cm. Ke každé porci jsem počítala s jednou mističkou. 
2015-08-20 Hlavní chody

Poznámka

Z uvedeného množství surovin na polentový knedlík připravíte 8 koleček knedlíku (= 4 porce).

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI