Květákový barevný salát s rajčaty, cibulí, Šmakounem Mexico a zálivkou z jogurtu zpět

Ingredience:
rajčata5 ksmalé cibule2 kskvěták (žlutý, fialový)226 g
Šmakoun Mexico50 gsůl dle chuticitronová šťáva dle chuti
moučkový cukr špetkabílý jogurt nebo rýžová smetana Soyatoo4 lžičkypórek dle chuti
cherry rajčátka na ozdobení
rajčata 5 ks, malé cibule 2 ks, květák (žlutý, fialový) 226 g, Šmakoun Mexico 50 g, sůl dle chuti, citronová šťáva dle chuti, moučkový cukr špetka, bílý jogurt nebo rýžová smetana Soyatoo 4 lžičky, pórek dle chuti, cherry rajčátka na ozdobení

Příprava

Jelikož jsem zavalena barevnými variacemi květáku, musela jsem z nich něco vytvořit. Byl by hřích, kdybych květák jen obalila nebo z něj udělala polévku a nevyužila jeho barevnosti. Tento salát si rozhodně zopakuji ať již v barvách či ne. Strašně mile mě salát překvapil, spojení se Šmakounem Mexico mě nadchlo. Váhala jsem jestli použit Provensálského, který dobře znám a velmi se hodí a nebo si zaexperimentovat a použít Šmakouna Mexico. Jsem ráda, že jsem to riskla a budu se k němu často vracet. Není až tak pálivý jak jsem čekala, rozhodě stojí za další experimenty. Barevných květáků se nebojte, jedná se pouze o barevné odrůdy květáku.

A nyní se pustíme do přípravy rychlého salátu, který je v těchto vedrech super. Já si odlomila žlutý a fialový květák, omyla jej, uvařila v páře, přibližně 10 minut. Nechtěla jsem, aby byl úplně vařený, ale tak trošku křupavý.
Mezitím jsem si oloupala a pokrájela do mísy cibuli, rajčata, najemno přistrouhala Šmakouna Mexico. Uvařený květák jsem nechala vychladnout, pokrájela a přidala do směsi rajčat, cibule a Šmakouna. Celou směs jsem osolila, zamíchala. 
Chyběla již jen zálivka, kterou jsem připravila z bílého jogurtu, který jsem osolila, přidala šťávu z citronu, trochu cukru. V případě alergie na mléčnou bílkovinu zakoupíme rýžovou smetanu Soyatoo, tu již nebudeme přislazovat, jen okyselíme a osolíme.

Salát podáváme vychlazený, já si navrch přikrájela pár koleček pórku a ozdobila rajčátky.

Přeji dobrou chuť. Rozhodně jej vyzkoušejte, nebudete litovat.

2016-09-19 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy15 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI