Líčka pečená na dezertním víně zpět

Ingredience:
hovězí líčka800 gstrouhaná kořenová zelenina (petržel, celer, mrkev)300 gvelká cibule nakrájená nahrubo4 ks
dezertní víno Kagor250 mlčervené víno Cabernet150 mlsádlo4 lžíce
hnědý cukr2 lžícebobkový list2 ksjalovec4 kuličky
nové koření4 kuličkypepř celý4 kuličkytymián malá lžička
rozmarýn malá lžičkasůl špetkapepř špetka
máslo1 lžíceolej3 lžíce
hovězí líčka 800 g, strouhaná kořenová zelenina (petržel, celer, mrkev) 300 g, velká cibule nakrájená nahrubo 4 ks, dezertní víno Kagor 250 ml, červené víno Cabernet 150 ml, sádlo 4 lžíce, hnědý cukr 2 lžíce, bobkový list 2 ks, jalovec 4 kuličky, nové koření 4 kuličky, pepř celý 4 kuličky, tymián malá lžička, rozmarýn malá lžička, sůl špetka, pepř špetka, máslo 1 lžíce, olej 3 lžíce

Příprava

Znáte hovězí líčka? Z tohoto masa s krátkými vlákny si dnes uvaříme delikatesu okořeněnou dezertním vínem.

Maso odblaníme a nakrájíme ne větší kousky (asi 5 x 5 cm). Na noc naložíme do oleje spolu s bobkovým listem, jalovcem, novým kořením a celým pepřem.

Druhý den koření odložíme stranou a maso zprudka opečeme na sádle, aby se zatáhlo a vložíme do pekáče spolu se vším kořením. Cibuli spolu s kořenovou zeleninou opečeme mírně dozlatova. Nakonec přidáme hnědý cukr, a chvilku počkáme až lehce zkaramelizuje.

Maso v pekáči zasypeme cibulí, přidáme rozmarýn, tymián, pepř a sůl. Zalijeme vínem a čtvrtinou vývaru.

Pekáč přikryjeme a vložíme do trouby. Pečeme za občasného podlévání a míchání do změkntí masa - až tři hodiny. Maso pak vyjmeme i s celým kořením a vše, co nám zbylo v pekáči, propasírujeme sítem. Vzniklou budoucí omáčku krátce povaříme, v případě potřeby lehce rozředíme vývarem a dochutíme. Nakonec do ní vložme maso, prohřejeme a vypneme. Nakonec přidáme máslo a podáváme s bramborovou kaší, brambory, bramborovým knedlíkem atd.

Kagor = sladké kořeněné víno dnes vyráběné z odrůdy Cabernet v Moldávii, původem z Francie. Můžeme nahradit portským

Dobrou chuť!

2014-09-29 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI