Pilaf s chřestem a hráškem zpět

Ingredience:
zelený chřest400 ghrášek100 gbulgur120 g
máslo50 gbobkový list3 ksmletý kardamom1/2 lžičky
pepř5 kuličekskořice1 kshřebíček2 ks
tymián2 snítkyřímský kmín špetkajarní cibulka3 ks
hrubozrnná sůl dle chutizeleninový vývarcca 500 ml
Jogurtový dip:
bílý jogurt150 golivový olej2 lžícenasekaná máta hrst
hrubozrnná sůl dle chuti
zelený chřest 400 g, hrášek 100 g, bulgur 120 g, máslo 50 g, bobkový list 3 ks, mletý kardamom 1/2 lžičky, pepř 5 kuliček, skořice 1 ks, hřebíček 2 ks, tymián 2 snítky, římský kmín špetka, jarní cibulka 3 ks, hrubozrnná sůl dle chuti, zeleninový vývar cca 500 ml, bílý jogurt 150 g, olivový olej 2 lžíce, nasekaná máta hrst, hrubozrnná sůl dle chuti

Příprava

Další rozšíření mých kuchařských obzorů bylo v podobě jídla zvané pilaf. Pilaf nebo také pilav je jídlo, kde tvoří základ rýže nebo pšenice (bulgur). Většinou se osmaží na oleji a potom vaří v kořeněném bujónu. Je spousta druhů pilafů, záleží na tom, v které zemi se vaří, může obsahovat různé příměsi - zeleninu, ovoce, různé durhy masa a nesmí chybět koření. Rozhodla jsem se využít dostatek koření (v pilafu využijete opravdu hodně druhů) a vrhla jsem se na jeho přípravu, při které jsem využila i zelený chřest a hrášek.

Nejprve si uvaříme bulgur, dle návodu na obalu, tedy bulgur pořádně propereme horkou vodou. Mezitím si v kastrolku rozehřejeme máslo a přidáme do něj koření, tedy bobkový list, kardamon, pepř, skořici, hřebíček, kmín a tymián. Zahříváme jen tak než se koření rozvoní. Do této směsi pak přidáme propláchnutý bulgur a necháme, aby se jednotlivá zrníčka obalila máslem, a poté zalijeme vývarem, tak aby byl bulgur zcela ponořen, ale ne více. Přivedeme k varu a vaříme cca 12 - 15 minut.

Mezitím si v jiném kastrolu přivedeme vodu k varu a krátce povaříme chřest, u kterého jsme si odřízly dřevnaté konce a vylupaný hrášek. Vaříme cca 5 minut a pak vše dáme do studené vody, aby chřest i hrášek neztratily barvu.

Připravíme si jogurtový dip, tak že mátu najemno nasekáme a smícháme s jogurtem a olivovým olejem a mírně osolíme, vše promícháme.

Na závěr smícháme uvařený bulgur společně s uvařeným chřestem a hráškem a nasekanou jarní cibulkou. Podáváme v miskách společně s jogurtovým dipem.

2017-05-26 Hlavní chody

Poznámka

Inspirovala jsem se na webu igurmet.cz.

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI