Podzimní cizrnový salát s pečenou zeleninou zpět

Ingredience:
menší červená řepa3 ksdýně Hokaido1/2 kssušený tymián1 lžička
olivový olej2 lžícemletá uzená paprika1 lžičkakayenský pepř1/2 lžičky
mořská sůl1/2 lžičkymletý pepř dle chuticizrna (vařená nebo sterilovaná)200 g
Zálivka:
olej2 lžícecitron1/2 ksmed1 lžička
menší červená řepa 3 ks, dýně Hokaido 1/2 ks, sušený tymián 1 lžička, olivový olej 2 lžíce, mletá uzená paprika 1 lžička, kayenský pepř 1/2 lžičky, mořská sůl 1/2 lžičky, mletý pepř dle chuti, cizrna (vařená nebo sterilovaná) 200 g, olej 2 lžíce, citron 1/2 ks, med 1 lžička

Příprava

Jako k jaru patří chřest…jako k létu patří jahody, tak k podzimu neodmyslitelně patří dýně a kořenová zelenina. Nejenom, že je pro naše tělo nejvhodnější jíst sezónní a lokální suroviny, ale i jejich cena je v tomhle období více než příznivá. I když miluju banány, avokáda a takzvané superpotraviny používám v kuchyni opravdu ráda a často, snažím se zařazovat do jídelníčku i hodně těchto sezónních a tuzemských surovin. A mezi mé nejoblíbenější patří na podzim rozhodně dýně. Na blogu už najdete hned několik dýňových receptů, sladkých i slaných. Tak třeba dýňové muffiny jsme si doma tak zamilovali, že jsem je v jednom týdnu pekla hned dvakrát! Recept si můžete připomenout tady.

Mezi moje nejoblíbenější podzimní jídla patří pečená zelenina. Je to rychlé, levné a vždycky tam zužitkuju poslední kousky veškeré zeleniny z lednice. Tentokrát jsem dýni doplnila o červenou řepu a lehce pikantní kombinaci koření a svěží citronovo-medovou zálivku. Kayenský pepř dodá zelenině příjemně pikantní nádech a uzená paprika se postará o naprosto skvělou lehce kouřovou chuť. Cizrna se zase postará o pořádnou dávku bílkovin a vy máte výborný a výživný salát. Doufám, že vám bude chutnat stejně jako 

Začneme tím, že si dáme předehřát troubu na 200 stupňů. Mezitím si očistíme a nakrájíme zeleninu. Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na kostky. Na stejně velké kousky nakrájíme i dýni hokaido, kterou na rozdíl od řepy nemusíme loupat. Zeleninu dáme do větší mísy, zakápneme olivovým olejem, přidáme kayenský pepř, uzenou papriku, tymián, sůl a pepř, a vše společně důkladně promícháme. Zelenina by měla být směsí koření krásně obalená ze všech stran. Takhle připravenou ji nasypeme na plech s pečícím papírem a pečeme cca 40 minut. Občas můžete zeleninu promíchat, aby se propekla rovnoměrně.

Zatímco se peče dýně s řepou, připravíme si zálivku. Není to nic složitějšího než smíchání olivového oleje s citronovou šťávou a troškou medu. Vše metličkou důkladně rozšleháme, aby se všechny ingredience spojily a vznikla hladká zálivka.

Upečenou zeleninu smícháme v míse s cizrnou a citronovou zálivkou. Podávat můžeme ihned ještě teplý, ale chutná skvěle i studený.

Dobrou chuť!

2016-11-10 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravypečení
Příležitostpodzim
Čas přípravy45 min
Nápoj
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI