Polentové koláčky s karamelizovanou zeleninou a avokádem zpět

Ingredience:
polenta1,5 šálkuvoda3 šálkyolivový olej2 lžíce
oregano2 lžícesůl dle chuticibule2 ks
cuketa1/2 kslilek1/3 ksdatlový sirup1 lžíce
blsamicový ocet3 lžíceavokádo1/2 ksčerstvý koriandr dle chuti
citron dle chuti
polenta 1,5 šálku, voda 3 šálky, olivový olej 2 lžíce, oregano 2 lžíce, sůl dle chuti, cibule 2 ks, cuketa 1/2 ks, lilek 1/3 ks, datlový sirup 1 lžíce, blsamicový ocet 3 lžíce, avokádo 1/2 ks, čerstvý koriandr dle chuti, citron dle chuti

Příprava

Nedávno jsem dostala strašnou chuť na pizzu. Ani nevím proč, protože pizzu už jsem neměla několik let a nijak zvlášť mě to nelákalo. Chvíli jsme přemýšlela, jestli mám opravdu chuť na tu moučnou placku s kupou mastného sýra a došlo mi, že vůbec. Ukázalo se, že bych si dala nějaké placičky nebo koláčky a to mě přivedlo udělat si takové mini pizzy z polenty. Ano, chápete správně, moje chutě se mění z minuty na minutu a ještě ke všemu jsem hrozně nerozhodný člověk. Takže nakonec vždy udělám něco naprosto jiného. Ale o to je to zábavnější.

Už ale k samotnému receptu. Při vaření polenty jsem si řekla, co kdybych si na koláčky udělala zkaramelizovanou cibulku? (hmmmm)Vzhledem k tomu, že doma nemáme cukr, začala jsem experimentovat a vytvořila něco naprosto dokonalého! Věřte mi, že když přidáte k cibuli lilek, cuketu a vše svaříte s datlovým sirupem a balzamicem, vznikne vám něco neuvěřitelně dobrého. 

Cibulová směs je úžasná sama o sobě, když k ní ale přidáte máslové avokádo a čerstvý koriandr budete v sedmém nebi.

Začneme přípravou polenty, nasypeme ji do hrnce, přidáme olivový olej, oregano a zalijeme vařící vodou. Na mírném ohni přivedeme k varu a krátce povaříme, dokud polenta nezhoustne a nevznikne hustá kaše. Podle chuti ochutíme solí a pepřem. Vyložíme plech pečícím papírem a pomocí lžíce na něj tvoříme placičky vysoké asi 1 cm. Pečeme asi 7 minut na 200 stupňů.

Mezitím co se pečou placičky, připravíme si zeleninovou směs. Cibuli nakrájíme na proužky, cuketu a lilek ne menší plátky. Na pánvi rozehřejeme olej a na mírném ohni začneme zeleninu restovat. Dejte pozor, aby se zelenina nespálila, chceme, aby změkla a zesládla. Zhruba po deseti minutách přidáme do pánve datlový sirup a balzamico a ještě pár minut společně restujeme, dokud se nevypaří tekutiny a nevznikne lehce lepivá karamelová konzistence. Podle chuti dosolíme.

Na hotové polentové placičky dáme zeleninovou směs, pár plátků avokáda a čerstvý koriandr. Nakonec lehce zakápneme citronovou šťávou.

2017-07-27 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI