Rybí kuličky s mandlemi a tymiánem, lehký bramborový salát se zálivkou zpět

Rybí kuličky:
filety bělomasé ryby (treska...)650 gmandle100 gvejce3 ks
jáhlová mouka3 lžícekřupavá kukuřičná strouhanka na obaleníhrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chutivoda dle potřebybobkový list3 ks
černý pepř4 - 5 kuličektymián2 lžičky
Salát:
brambory800 gsterilované okurky8 ksčervená cibule1 ks
Zálivka:
olivový olej8 lžicvinný ocet6 lžicmed4 lžíce
hrubozrnná sůl dle chutivícebarevný pepř dle chutipažitka nebo 2 jarní cibulky (zelená část) svazeček
filety bělomasé ryby (treska...) 650 g, mandle 100 g, vejce 3 ks, jáhlová mouka 3 lžíce, křupavá kukuřičná strouhanka na obalení, hrubozrnná sůl dle chuti, vícebarevný pepř dle chuti, voda dle potřeby, bobkový list 3 ks, černý pepř 4 - 5 kuliček, tymián 2 lžičky, brambory 800 g, sterilované okurky 8 ks, červená cibule 1 ks, olivový olej 8 lžic, vinný ocet 6 lžic, med 4 lžíce, hrubozrnná sůl dle chuti, vícebarevný pepř dle chuti, pažitka nebo 2 jarní cibulky (zelená část) svazeček

Příprava

Ladíme chutě na Vánoce, takže u nás dnes byla ryba. Zvolila jsem však její trochu netradiční úpravu i podobu a stejně tak to platí i o příloze. Z klasického vánočního jídla jako je bramborový salát a ryba, vnikla odlehčená varianta, která zohledňuje i případné potravinové alergie, má totiž bezlepkovou a bezmléčnou podobu. Ten, kdo žádné zdravotní omezení nemá, si na ni však může také pochutnat.

Nejprve si rybu omyjeme a pak ji dáme do kastrolu a zalijeme vodou, tak aby byla ponořena, ale ne více. Do vody dáme bobkový list, 1 lžičku tymiánu a černý pepř a přivedeme k varu. Přidáme sůl, stáhneme plamen a na mírném ohni vaříme cca 10 minut. Jde o to, aby se ryba trochu povařila a přitom do sebe natáhla chutě koření. Poté rybu vyndáme a necháme zchladnout. 

Mezitím si ve větší míse rozmixujeme mandle najemno. Poté přidáme zchladlou rybu, kterou buď můžeme natrhat rukama, nebo naškrábeme pomocí vidličky. Přidáme lžičku tymiánu, vejce a jáhlovou mouku. Promícháme a pomocí namočených rukou odebíráme ze směsi a tvoříme kuličky o velikosti golfového míčku. Kuličky pak obalíme v křupavé kukuřičné strouhance. Konečnou přípravu pak můžete udělat tak, že kuličky rychle osmažíme na pánvi nebo je upečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 25 minut (pokud budete dávat do trouby, tak kuličky před pečením pokapejte olivovým olejem a cca v půlce doby pečení otočte a opět pokapejte olejem).

Na salát budeme potřebovat uvařené brambory. Tedy brambory dáme do vody, přivedeme k varu, osolíme a vaříme do změknutí (10 - 15 minut), záleží to na velikosti brambor. Jakmile jsou brambory uvařené, tak je necháme mírně zchladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Dáme do větší mísy a pak přidáme nakrájené okurky a cibuli na kolečka. 

Přísady na zálivku si nalijeme do misky a pomocí metličky prošleháme. Salát zalijeme zálivkou a nakonec přidáme buď nasekanou pažitku, nebo jarní cibulku. 

Rybí kuličky pak podáváme s lehkým bramborovým salátem.

2017-12-04 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlaryby
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ryby
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI