Škubánky se Šmakounem, mandlemi, mákem a Ghí zpět

Ingredience:
brambory500 gŠmakoun50 grýžová mouka polohrubá (dle druhu brambor)100 - 150 g
mleté mandle50 gvoda dle potřebysůl dle chuti
mák dle chutiGhí dle potřeby
brambory 500 g, Šmakoun 50 g, rýžová mouka polohrubá (dle druhu brambor) 100 - 150 g, mleté mandle 50 g, voda dle potřeby, sůl dle chuti, mák dle chuti, Ghí dle potřeby

Příprava

Je to asi ostuda, ale já jsem naposledy jedla škubánky jako malé dítě, a tak jsem musela jejich přípravu dohledat. 
Manžel mi o nich už strašně dlouho básnil a já jejich přípravu stále odkládala.

Potřebovala jsem se ujistit jak tepelně upravit mouku, aby byla snáze stravitelná. Moje prababička brambory zasypala po uvaření jen moukou a přiklopila, tento postup se mi nelíbil.
Přípravou jsem se inspirovala u kluků v akci. Říkala jsem si, jak samotné brambory s moukou obohatit, jelikož mám stále velkou zásobu Šmakouna a mandlí, hned jsem toho využila. Musím říct, že jsou výborné, Šmakoun a mandle nejsou ve škubáncích vůbec poznat a ve spojení s Českým Ghí jsou neodolatelné. Máslovou chuť si dopřát nemůžeme. U syna stále trvá alergie na mléčnou bílkovinu. České Ghíčko je těchto bílkovin zbaveno a synem tolerováno, domácí ani jiné běžně dostupné Ghí netoleruje. My jsme si tak dopřáli nejen máslovou chuť, ale rovněž i porci důležitých bílkovin v podobě přidaného Šmakouna. Manžel vůbec nic nepoznal a liboval si, jak jsou výborné. A jak na ně?

Oškrábala jsem brambory, které jsem omyla, pokrájela na větší kostky, zalila vodou a osolila. Vařila jsem přibližně 15 minut do poloměkka. 
Vodu jsem scedila, ponechala jsem 1/3 u brambor, zasypala jsem rýžovou polohrubou moukou, prošťouchala koncem vařečky otvory, abych viděla na dno hrnce a nechala na nejnižším plameni pařit 15-20 minut. Množství přidané mouky je závislé na typu brambor a množství vody, které ponecháte. Prostě je důležité, aby v hrnci nezůstalo příliš vody, aby došlo k zapaření mouky, ale zároveň se hrnec nepřichytil.
Poté jsem brambory rozšťouchala, přidala najemno nastrouhaného přírodního Šmakouna a namleté mandle, důkladně zamíchala. Škubánky vytvarujeme pomocí rukou nebo vykrajujeme lžící, kterou namočíme do Ghí. 
Škubánky zasypeme směsí máku a cukru, zalijeme Ghíčkem.

Přeji dobrou chuť.

2016-10-17 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI