Slávky s rajčatovou omáčkou zpět

Ingredience na omáčku:
rajčata0,5 kgmalá cibule1 ksmrkev1/2 ks
stonek řapíkatého celeru1/2 ksolivový olej1 lžícebazalka hrstička
máslo20 gsůl špetka
Slávky s rajčatovou omáčknou:
mušle slávky1 kgvětší šalotka1 ksstroužek česneku3 ks
sklenice s rajčatovou omáčkou1 ksbílé víno1 dclnasekaná hladkolistá petržel hrst
olivový olej trochusůl
Příloha:
čerstvá světlá bagetka
rajčata 0,5 kg, malá cibule 1 ks, mrkev 1/2 ks, stonek řapíkatého celeru 1/2 ks, olivový olej 1 lžíce, bazalka hrstička, máslo 20 g, sůl špetka, mušle slávky 1 kg, větší šalotka 1 ks, stroužek česneku 3 ks, sklenice s rajčatovou omáčkou 1 ks, bílé víno 1 dcl, nasekaná hladkolistá petržel hrst, olivový olej trochu, sůl , čerstvá světlá bagetka

Příprava

Nedávno jsme si na trhu koupili síťku slávek. Bílé víno bylo v lednici, petrželka na balkóně v květináči a v komoře zásoby rajčatové omáčky z léta. Takhle přesně to vzniklo. Tak trochu "co dům dal". Ale slávky ve spojení s rajčatovou omáčkou jsou opravdová lahůdka, navíc za pár minut hotová. Chcete si pochutnat? Zkuste je! 
Pokud máte rajčatovou omáčku v zásobě, máte náskok a připravit slávky Vám bude trvat jenom pár minut.
Pokud rajčatovou omáčku nemáte, připravte si ji předem podle následujícího receptu:

Rajčata, celer, mrkev i cibuli nakrájejte.
Na olivovém oleji nechte zesklovatět cibuli. Přidejte mrkev a celer a chvíli restujte. Přidejte rajčata, osolte a vařte asi 10-20 minut.

Po dovaření propasírujte, vraťte na vařič a přidejte máslo. Po rozpuštění másla už jenom přidejte najemno nasekanou bazalku.
Vznikne vám přibližně 300ml rajčatové omáčky.

Slávky si připrávíme následovně:

Nejdříve ze všecho slávky vsypte do studené vody, umyjte a oberte zbytky řas.
Slávky se ve vodě zavřou. Ty co se nezavřou vyhoďte!
Stejně tak vyhoďte i ty nakřápnuté, pokud nějaké jsou.

Nakrájejte si najemno šalotku i česnek.

Připravte si hlubší pánev a na olivovém oleji v ní začněte opékat šalotku a po chvíli i česnek. Když šalotka zesklovatí, do pánve přidejte slávky a zalijte vínem. 
Přiklopte poklicí a nechte dusit 5 minut.
Po 5 minutách odklopte a zkontrolujte zda jsou všechny slávky otevřené.
Pokud zůstane některá zavřená, vyhoďte jí.

Přilijte rajčatovou omáčku, trošku promíchejte aby se dostala všude a nechte ještě 5 minut probublávat. Nakonec zasypte nasekanou hladkolistou petrželkou a podle chuti dosolte. (možná ani nebude potřeba, podle toho, jak osolíte rajčatovou omáčku)

Slávky jsou nejlepší podávané se světlou bagetou.

Dobrou chuť!

2015-01-13 Hlavní chody

Poznámka

Původní recept si můžete přečíst ZDE, při přípravě dvou porcí je čas kratší, než mám u původního receptu kdy rajčata pustily hodně šťávy a potřebovala jsem ji trochu vyvařit. Řiďte se hustotou omáčky. http://www.bistro32.cz/2014/08/rajcatova-omacka.html

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaostatní
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladyvyšší

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI