Špagetová dýně s omáčkou z grilované zeleniny zpět

Ingredience:
špagetová dýně1 kgcherry rajčata10 ksžlutá paprika1 ks
květáku1-2 růžičkymenší pórek1/3 ksbylinky (oregano, majoránka, petrželka, bazalka) hrst
smetana ke šlehání1/2 kssůl špetkapepř špetka
olivový olej2 lžíce
špagetová dýně 1 kg, cherry rajčata 10 ks, žlutá paprika 1 ks, květáku 1-2 růžičky, menší pórek 1/3 ks, bylinky (oregano, majoránka, petrželka, bazalka) hrst, smetana ke šlehání 1/2 ks, sůl špetka, pepř špetka, olivový olej 2 lžíce

Příprava

Ač to tak může zdánlivě vypadat, nejedná se o žádné těstoviny, ale přímo o druh dýně, která takovéto "špagety" tvoří. A je mimochodem výborná. Masové koule mi přinesla kamarádka, tudíž jsem je k jídlu přidala, nicméně to nepovažuji za nutné. Jinak žádná věda. Do mletého masa přidáme oblíbené koření, vejce, lžičku dijónské hořčice, sůl, pepř a dáme klidně grilovat se zeleninou.

Dýni celou i se slupkou podélně rozpůlíme a vydlabeme dužinu.
Vložíme do trouby na hlubší plech dutinou dolů a podlijeme vodou asi do výšky jednoho centimetru. Takto vcelku pečeme asi hodinu (možná i déle, dle velikosti dýně). V průběhu pečení můžeme otočit, aby dýně zezlátla z obou stran a průběžně dolít trošku vody.
V závěru pečení přepneme troubu na gril a k dýni přihodíme další zeleninu: papriku na kostičky, cherry rajčátka na poloviny, květák na malé růžičky - tak, aby byla zelenina opět trošku podlitá. Na pánvi si osmažíme pórek dozlatova a přidáme k němu i grilovanou zeleninu spolu s troškou výpeku.
Podlijeme smetanou ke šlehání, přidáme hrst oblíbených čerstvých bylinek, osolíme, opepříme a necháme zredukovat na omáčku správné hustoty.
Dýni necháme malinko zchládnout, abychom se neopařili, a lžící ji vydlabeme. Začne tvořit malé nudličky. Ze slupky by měla zůstat po upečení tvrdá skořápka, takže půjde velmi snadno vydlabat úplně beze zbytku. Dýňové nudličky smícháme s hotovou omáčkou a můžeme podávat. 

2014-10-17 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravygrilování
Příležitostpodzim
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI