Špagety s omáčkou z pečené dýně pro děti od 1 roku

zpět
Špagety s omáčkou z pečené dýně pro děti od 1 roku
Ingredience:
menší dýně hokaido1/4 ksrajčata2 kspaprika1/2 ks
menší cuketa1/2 ksčesnek2 stroužkysmetna ke šlehání1 kelímek
čerstvé bylinky (tymián, oregano, rozmarýn, bazalka...) několik sníteksůl dle chutipepř špetka
grilovací koření dle chutiolivový olej dle potřebyšpagety dle potřeby
menší dýně hokaido 1/4 ks, rajčata 2 ks, paprika 1/2 ks, menší cuketa 1/2 ks, česnek 2 stroužky, smetna ke šlehání 1 kelímek, čerstvé bylinky (tymián, oregano, rozmarýn, bazalka...) několik snítek, sůl dle chuti, pepř špetka, grilovací koření dle chuti, olivový olej dle potřeby, špagety dle potřeby

Příprava

Tuto omáčku dělám v různých obměnách velmi často. Využijete do ní libovolnou zeleninu, zpracujete třeba i zbytky, a můžete ji míchat nejen do těstovin, ale třeba i nočků, rýže, kuskusu, či jen tak jako přeliv přes maso. Tentokrát v hlavní roli dýně. 

Zeleninu nakrájejte na kostky o hraně velikosti přibližně 1 - 2 centimetry, česnek nakrájejte na proužky. Zapékací misku pocákejte olivovým olejem, vhoďte nakrájenou zeleninu, proložte bylinkami a ochuťte kořením. Protřepejte nebo promíchejte, aby se všechna zelenina obalila olejem a kořením. Pečte odkryté v troubě předehřáté na 180°C přibližně 20 minut, nebo ještě lépe, pokud máte troubu s grilem, grilujte na prostřední stupeň intenzity přibližně stejnou dobu, dokud nezačne zelenina chytat opečenou zlatavou barvu. Poté podlijte přímo v zapékací míse smetanou, lehce promíchejte a ještě přibližně 10 minut nechte v troubě bublat, dokud se smetana trošku nezredukuje. V závěru vyjměte nejedlé části bylinky a můžete omáčku podávat přímo takto, nebo část zeleniny odebrat a společně se smetanou ještě rozmixovat, aby se chutě zintenzivněly a omáčka ještě více zhoustla. 
 
Použít lze samozřemě téměř libovolnou kombinaci zeleniny a omáčka bude jistě skvělá, pečení či grilování jí dodává na příjemné vůni i chuti. Přidat můžete samozřejmě i maso.

Dětská specifika:

  • recept řadím do kategorie od 1 roku především kvůli přítomnosti smetany, která by se pro vysoký obsah bílkovin neměla dětem dávat dříve. Přesto ji ale můžete klidně uvařit i pro mladší, jen zkrátka nepodlévejte smetanou. Takto malým dětem postačí zeleninu rozmixovat samotnou, či s troškou vody nebo vývaru. Dospělým můžete smetanu do jídla přidat dodatečně. 
  • papriky mají hůře stravitelné slupky, ty bych také nedoporučovala podávat příliš před prvním rokem
  • česnek může způsobovat nejmenším dětem nadýmání a bolesti bříška, rajčata jsou alergen a tabulkově jsou taktéž doporučována od 1 roku - vše je ale o vyzkoušení.
2015-08-06 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlatěstoviny
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
těstoviny
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI