Špízy z vepřové panenky se šafránem a šalvějovým dipem zpět

Špízy:
vepřová panenka250 gžampiony dle potřebyhlíva ústřičná (nemusí být) dle potřeby
červená paprika1 kspórek1 ks
Marináda:
olivový olej2 lžícesezmový olej2 lžícehoisin omáčka2 lžíce
tmavá sojová omáčka2 lžícešafrán špetkanasekaná čerstvá chilli paprička dle chuti
utřený český česnek1 stroužekcukr1 lžičkasůl dle chuti
pepř špetkasezamová semínka dle chuti
Dip:
řecký jogurt1 kelímekutřený český česnek1 stroužekšalvěj3 - 5 lístků
sůl dle chuti
vepřová panenka 250 g, žampiony dle potřeby, hlíva ústřičná (nemusí být) dle potřeby, červená paprika 1 ks, pórek 1 ks, olivový olej 2 lžíce, sezmový olej 2 lžíce, hoisin omáčka 2 lžíce, tmavá sojová omáčka 2 lžíce, šafrán špetka, nasekaná čerstvá chilli paprička dle chuti, utřený český česnek 1 stroužek, cukr 1 lžička, sůl dle chuti, pepř špetka, sezamová semínka dle chuti, řecký jogurt 1 kelímek, utřený český česnek 1 stroužek, šalvěj 3 - 5 lístků, sůl dle chuti

Příprava

Grilovací sezóna už dávno začala a já přicházím s receptem na vynikající špízy se šafránem, které zcela jistě rozšíří váš grilovací seznam receptů.

Nejprve si připravíme marinádu, protože ji potřebujeme nechat trochu odležet. Na marinádu smícháme všechny potřebné ingredience dohromady. Vše promícháme tak, aby se v marinádě důkladně rozpustil cukr a necháme ji odležet.

Mezitím si uděláme přípravu na špízy. Panenku si nakrájíme na kostky, zhruba o velikosti 4×4 cm. Žampiony oloupeme a rozkrojíme napůl. Pokud máme žampiony malé, můžeme je nechat vcelku, jen jich budeme potřebovat větší množství. Jestliže máme i hlívu, nakrájíme si ji také na kousky. Nakonec si připravíme na střední kousky papriku a pórek na zhruba 3 cm dlouhé válečky.

Tak a teď už můžeme začít se samotnou přípravou špízů. Na bambusová napichovátka, která si namočíme ve vodě, napichujeme dle své chuti maso, pórek, papriku a žampiony. Vzniklé špízy potom dáme do pekáče nebo větší zapékací mísy a polijeme připravenou marinádou.

Mezitím, co si špízy necháme odležet, aby se marináda dobře nasákla, připravíme si dip. Nejdříve si utřeme česnek, který pak smícháme s jogurtem a směs osolíme. Nakonec přidáme nadrobno nasekané lístky šalvěje.

Špízy opékáme na dobře rozpáleném grilu a podáváme posypané sezamem a nadrobno nasekanými půlkolečky pórku. Špízy servírujeme se šalvějovým dipem.

2015-10-15 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
masa
Druh přípravygrilování
Příležitostgrilování
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI