Švestkové knedlíky z tvarohového těsta zpět

Ingredience:
špaldová mouka100 gpolohrubá pohanková mouka50 gtvaroh v alobalu250 g
vejce1 kskokosový cukr1 lžícešvestky dle potřeby
mák k podáváníkokosový cukr k podáváníghí k podávání
špaldová mouka 100 g, polohrubá pohanková mouka 50 g, tvaroh v alobalu 250 g, vejce 1 ks, kokosový cukr 1 lžíce, švestky dle potřeby, mák k podávání, kokosový cukr k podávání, ghí k podávání

Příprava

Není nad švestičky z vlastí zahrádky! Dostali jsme od kamarádky pořádnou hromadu švestek, takže doma máme tak trošku švestkovou mánii. Jako každý rok jsem udělala zásoby na zimu, takže můj mrazák už teď přetéká k prasknutí. 

A protože jsme milovníci ovoce a naprosto milujeme kombinaci švestek a máku, byly švestkové knedlíky z tvarohového těsta sypané mákem, jasná volba. Nesměl samozřejmě chybět ani švestkový koláč. Ten jsme ale snědli tak rychle, že jsem vám ho nestihla nafotit, ale nebojte, příště ho ubráním a dám vám sem recept, protože byl naprosto skvělý!

Zpátky ale k dnešnímu receptu. Knedlíky jsou ze špaldové a pohankové mouky, slazené pouze troškou kokosového cukru. Tahle zdravější verze klasiky z bílé mouky je u nás hrozně oblíbená a vždy mizí rychlostí blesku. Pokud navíc knedlíčky při podávání posypete mletým mákem a přelijete trochou rozpuštěného ghí, budete v sedmém nebi…to mi věřte!

Tvaroh nejdřív lehce a opatrně osušíme papírovou utěrkou, abychom se zbavili alespoň části přebytečné vody. Takto osušený tvaroh smícháme v míse s vejcem a lžící kokosového cukru. Přisypeme pohankovou a špaldovou mouku a začneme zpracovávat těsto. Pokud máte to štěstí a vlastního robota, máte vyhráno a přenechejte práci na něm. My, co takové štěstí nemáme, začneme zpracovávat těsto vařečkou a ve chvíli, kdy se všechny ingredience spojí ho vyklopíme na vál a zpracujeme ho rukama. Pokud by se těsto stále lepilo, posypejte vál ještě troškou mouky. Vzniklé těsto by mělo být pružné, vláčné a nemělo by lepit. Zabalte ho do potravinářské folie a dejte ho zatím na chvíli odpočívat do lednice.

Mezitím si vypeckujeme švestky, tak aby zůstaly celé.

Těsto vyndáme z lednice a vytvoříme z něj váleček. Z válečku postupně odkrajujeme malé špalíčky, ze kterých si v dlaních vytvoříme placičku, tak akorát velikou, aby do ní šla zabalit švestka. Velikost tedy záleží na tom, jakou jste zrovna měli úrodu. 

Těsto opatrně zabalíme okolo ovoce a vytvoříme krásný hladký knedlíček.

Hotové knedlíčky vaříme cca 10 – 15 minut (podle velikosti) ve vroucí vodě.

Podávejte posypané mletým mákem, troškou kokosového cukru a přelité rozpuštěným ghíčkem. Nebo si je dejte prostě tak, jak je máte nejraději, třeba se zakysanou smetanou nebo strouhaným tvarohem. 

Dobrou chuť!!

2016-08-16 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI