Treska v mandlové strouhance a odlehčený bramborový salát pro děti od 1 roku zpět

Ryba:
treska (nebo jiná bílá ryba)4 porcebílý jogurt3 lžíceolej3 lžíce
sůl dle chuticitronový pepř dle chuti
Strouhanka:
loupané mandle40 gstrouhanka60 gnasekaná hladkolistá petržel hrst
olej dle potřeby
Salát:
brambory typu A500 gnakládané okurky4 kscibule1 ks
středně velká mrkev2 ksmražený hrášek60 gzakysaná smetana180 g
sůl dle chuti
treska (nebo jiná bílá ryba) 4 porce, bílý jogurt 3 lžíce, olej 3 lžíce, sůl dle chuti, citronový pepř dle chuti, loupané mandle 40 g, strouhanka 60 g, nasekaná hladkolistá petržel hrst, olej dle potřeby, brambory typu A 500 g, nakládané okurky 4 ks, cibule 1 ks, středně velká mrkev 2 ks, mražený hrášek 60 g, zakysaná smetana 180 g, sůl dle chuti

Příprava

Tradiční kapr a salát u nás až tolik nefrčí, na druhou stranu mám ale tradice ráda a snažím se alespoň ty základní držet. Takže se ani obalované ryby a salátu nevzdávám, jen toto jídlo dělám v trošku lehčí formě.

S přípravou salátu je jak známo nejlepší začít den dopředu. Brambory uvařte ve slupce, poté nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na nudličky. Společně s brambory můžete uvařit i mrkev, kterou poté nakrájíte na drobné kostičky. Přidejte najemno nasekanou cibuli a okurky a povolený mražený hrášek. Já používám zeleninu čerstvou nebo mraženou, konzervované salátové směsi a sterilovanou zeleninu nekupuji. Vmíchejte zakysanou smetanu a dochuťte solí a pepřem. Přikryjte mikrotenovou fólií a nechte odpočívat. 

I rybu je dobré nachystat si a naložit den předem. V misce promíchejte bílý jogurt, olej a koření na kašičku, ve které rybu obalte. Přikryjte fólií nebo zavřete do krabičky a nechte do druhého dne marinovat. 

Mandle umelte na jemno a smíchejte se strouhankou. Pokud máte, přidejte nasekanou petrželku nebo jiné oblíbené bylinky. Rybu vyndejte z marinády, tu z ní jen lehce oklepněte a obalte ve strouhance. Díky marinádě nemusíte rybu obalovat ve vejci, strouhanka se na ni lepí sama. Vrstva jogurtové marinády by ale neměla být moc vysoká, aby se strouhanka nerozmatlávala. 

Dejte na plech vystlaný pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 170°C přibližně 20 - 30 minut (dle tloušťky rybího filetu). Podávejte s bramborovým salátem.

Dětská specifika:

  • Ořechy a semínka jsou pro svou horší stravitelnost a náchylnost k plísním a žluknutí doporučovány pro děti od 2 - 3 let, platí to samozřejmě také o mandlích. K provedení receptu ale nejsou zásadní, proto řadím do kategorie od 1 roku a doporučuji dětem do 2 let zkrátka obalit jen v čisté strouhance bez mandlí. Rybu v ní můžete na plechu upéct stejně, na funkčnosti receptu to nic nemění.
  • Ryby jsou doporučovány od 1 roku, a to především proto, že jsou díky životu ve znečištěných vodách zatíženy rtutí a dalšími těžkými kovy, což jsou látky, které do organismu nepatří, obzvláště ne dětského. Na druhou stranu jsou ale ryby velmi bohaté na zdravé tuky, které prospívají rozvoji mozku, což je zásadní i pro děti před prvním rokem.
2017-12-19 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlaryby
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ryby
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI