Vícezrnné široké nudle s rukolovým pestem, parmazánem a slunečnicovými semínky zpět

Těstoviny:
vícezrnná špaldová mouka200 gvejce2 ksolivový olej2 lžíce
sůl (pokud těstoviny nechceme vařit čerstvé, ale uchovat, těsto nesolíme, těstoviny by zvlhly)1/2 lžičky
Rukolové pesto:
rukola vaničkaolivový olej6 lžicopražená slunečnicová semínka2 lžíce
nastrouhaný parmazán4 - 5 lžicčesnek1 stroužeksůl dle chuti
vícezrnná špaldová mouka 200 g, vejce 2 ks, olivový olej 2 lžíce, sůl (pokud těstoviny nechceme vařit čerstvé, ale uchovat, těsto nesolíme, těstoviny by zvlhly) 1/2 lžičky, rukola vanička, olivový olej 6 lžic, opražená slunečnicová semínka 2 lžíce, nastrouhaný parmazán 4 - 5 lžic, česnek 1 stroužek, sůl dle chuti

Příprava

Při úklidu kuchyňské skřínky jsem narazila na zapomenutý a nepoužitý přístroj, byl to strojek na těstoviny. Dostali jsme jej od manželovo babičky a nikdy nebyl čas a možná ani nálada se do domácích těstovin pustit. Vše je jednou poprvé, tak jsem se rozhodla, že to přece jen zkusím. Pro začátek jen něco jednoduššího, a to široké nudle. Jelikož kombinaci těstovin a pesta miluji, byl výběr toho, co k těstovinám jasný. A když poprvé tak se vším všudy a místo starého dobrého bazalkového pesta, jsem se rozhodla pro pesto rukolové.

Těstoviny:

Mouku prosejete na vál, uděláte důlek, rozklepnete do něj vajíčka, přidáte olej a případně sůl, zamícháte a ze stran postupně přihrnujete mouku. Vypracujete těsto. V případě potřeby můžete přidat navíc trochu vody. Z hladkého, vláčného a nelepivého lesklého těsta vytvarujete bochánek, který necháte nejméně 1/2 - 1 hodinu zabalený do vlhké utěrky nebo fólie odpočinout.
Následně těsto zpracujete buď pomocí strojku a příslušného nástavce nebo ručně.
Nemáte-li strojek, musíte přistoupit k trochu pracnější variantě. Těsto rozdělíte na půl a pomoučněným válečkem obě půlky směrem od sebe rozválíte na podlouhlé placky o výšce asi 3 milimetry. Těstem vždy po několika tazích válečkem lehce pootáčíte. Pláty těsta znovu pomoučníte a přeložíte na poloviny. Ostrým nožem nakrájíte nudle v šířce, kterou potřebujete.
Na vaření vždy použijte velký hrnec a nešetřete vodou, jinak budou těstoviny lepkavé a oslizlé. Na půl kilogramu těstovin počítejte se třemi litry vody. Těstoviny vařte 10 minut v osolené vodě. Scedíme je a necháme na cedníku okapat. Přendáme na mísu, omastíme a protřeseme, aby se nelepily.

Rukolové pesto:

Do mixéru dáme rukolu, olej, česnek, trochu soli, parmazán a slunečnicová semínky a mixujeme, až vznikne pyré. Doporučuji nejprve přidat jen polovinu oleje a tento postupně dolévat jak se bude pesto mixovat.
Uvařené těstoviny smícháme s pestem, aby pesto těstoviny zcela obalilo. Trochu pesta můžeme přidat ještě na těstoviny, posypeme parmazánem a trochou slunečnicových semínek, zakápneme olivovým olejem a můžeme podávat.

2016-01-13 Hlavní chody

Poznámka

Receptem na těstoviny jsem se inspirovala na webu azrodina.cz.

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlatěstoviny
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
těstoviny
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI