Zapečená květáková dobrota zpět

Ingredience:
uvařený květák500 gslanina/šunka100 gstrouhaný tvrdý sýr Gouda60 g
pokrájená jarní cibulka hrstsmetana ke šlehání150 mlvejce2 ks
strouhanka2 lžícesůl dle chutipepř dle chuti
muškátový oříšek dle chutimáslo na vymazání misek
uvařený květák 500 g, slanina/šunka 100 g, strouhaný tvrdý sýr Gouda 60 g, pokrájená jarní cibulka hrst, smetana ke šlehání 150 ml, vejce 2 ks, strouhanka 2 lžíce, sůl dle chuti, pepř dle chuti, muškátový oříšek dle chuti, máslo na vymazání misek

Příprava

Květák, nebo lidově nazývaný karfiol, je u nás doma je velmi oblíbený. Květák je poměrně zdravý, protože obsahuje hlavně vitamín C, v menším množství i vitamíny skupiny B, vitamín E a provitamín A. Květák obsahuje i velký obsah vody, vlákniny, bílkovin, sacharidů, minerálních látek a malé množství tuků a mastných kyselin. Květák u nás doma zpracovávám v nejrůznějších podobách – polévka, karbanátky, placky, muffiny, zapečený, ale i blanšírovaný. Postupně vás tedy budu zásobovat jednotlivými receptíky. Dnes jsem si pro vás připravila zapečenou květákovou dobrotu.

Uvařený květák rozmačkala vidličkou, přidat pokrájenou slaninu, nastrouhaný sýr, pokrájenou jarní cibulku a promíchat. Vedle v misce rozšlehat vejce se smetanou, přidat sůl, pepř, špetku muškátového oříšku a zalít květákovou směs. Připravenou květákovou směs lžící naplnit do připravených, máslem vymazaných zapékacích misek. Navrch jsem přidala květákové růžičky, trochu jarní cibulky a posypala sýrem. Poté již jen zapéci v troubě, předehřáté na 200C cca 20 minut.

2016-06-02 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyzapékání
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI