Zeleninová rajská omáčka s hovězím a bulgurovými noky zpět

Omáčka:
hovězí maso - kýta700 gstřední cibule1 ksmrkev2 s
petržel1 ksrajčata (loupaná, krájená v plechovce)400 gtřtinový cukr2 - 3 lžíce
bobkový list2 ksnové koření3 kuličkysůl dle chuti
pepř dle chuticitron dle chutivoda dle potřeby
olej dle potřeby
Noky:
bulgur150 gvoda dle potřebymléo dle potřeby
sůl dle chutižloutek1 ksšpaldová mouka50 g
hovězí maso - kýta 700 g, střední cibule 1 ks, mrkev 2 s, petržel 1 ks, rajčata (loupaná, krájená v plechovce) 400 g, třtinový cukr 2 - 3 lžíce, bobkový list 2 ks, nové koření 3 kuličky, sůl dle chuti, pepř dle chuti, citron dle chuti, voda dle potřeby, olej dle potřeby, bulgur 150 g, voda dle potřeby, mléo dle potřeby, sůl dle chuti, žloutek 1 ks, špaldová mouka 50 g

Příprava

Rajská omáčka je prostě klasika, ale i klasika se dá udělat dle novějších trendů či požadavků na zdravější výživu. Tudíž žádný protlak nebo zahušťování moukou, jde to i bez toho a opravdu chutná. Rajská omáčka si tak tímto vysloužila místo v naší top pětce omáček, a to je co říct.

Nejprve si udělejte silný hovězí vývar (ten se při vaření vždycky hodí). Díky tlakovému hrnci to jde snadno. Maso omyjeme a vložíme do tlakového hrnce, zalijeme vodou tak aby bylo maso ponořené a vložíme bobkový list a nové koření a mírně osolíme. Necháme zvolna vařit cca 45 minut. Poté tlakový hrnec opatrně otevřeme, maso vyjmeme (stejně tak i koření) a vývar si dáme stranou. V hrnci si na troše oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, dále mrkev a petržel, tyto zasypeme cukrem, aby zkaramelizovaly. Jamile má zelenina hnědou barvu přidáme rajčata a promícháme. Poté do směsi vložíme zpět maso, přidáme bobkový list a nové koření, zalijeme vývarem (tak aby bylo vše ponořeno) a vaříme ještě cca 10 minut. Poté maso opět vyndáme (stejně tak i koření) a zbytek rozmixujeme tyčovým mixérem. Pokud je třeba tak dosolíme, nebo dosladíme a zakápneme citronem. Omáčka se zahustí zeleninou, tudíž netřeba již dále dohušťovat.

Bulgorové noky si připravíme tak, že bulgur uvařte v osolené vodě s mlékem (na jeden díl bulguru připadnou dva díly vody, v tomto případě jeden díl vody a jedn mléka). Vařte dle pokynů na obalu tj. cca 15-20 minut. Po dovaření jej nechte ještě cca 10 minut odstát pod poklicí. Poté přidejte vaječný žloutek, případně i další vodu či mléko, pokud se vám všechna vypařila, a rozmixujte na hladkou kaši. Tu zahustěte libovolnou moukou (já použila špaldovou) a osolte dle chuti. Pomocí dvou lžic tvarujte noky do vroucí vody a vařte je přibližně 5 - 10 minut, dle jejich velikosti. Po vyjmutí z vody doporučuju nechat chvíli uležet, protože přebytečná voda se ještě trošku vpije a konzistence knedlíčků se trošku vylepší.

2016-02-23 Hlavní chody

Poznámka

Inspiraci na bulgurové noky jsem našla na webu mamavkuchyni.blogspot.cz.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI