Žemlovka s vanilkovým krémem a malinami zpět

Ingredience (menší zapékací miska):
žloutky4 kscukr krystal100 gsůl špetka
hladká mouka (můžete vynechat)50 gmléko250 mlsmetana ke šlehání250 ml
*vanilkový extrakt1 lžičkapečivo typu vánočka, croissant dle chutimaliny (mražené)100 g
bílky4 kscukr krystal + lžíce na posypání50 g
žloutky 4 ks, cukr krystal 100 g, sůl špetka, hladká mouka (můžete vynechat) 50 g, mléko 250 ml, smetana ke šlehání 250 ml, *vanilkový extrakt 1 lžička, pečivo typu vánočka, croissant dle chuti, maliny (mražené) 100 g, bílky 4 ks, cukr krystal + lžíce na posypání 50 g

Příprava

Od té doby, co jsem zjistila, že žemlovka jde udělat i jinak a že může být tak dobrá, až se po ní budou oblizovat i ti, co ohrnují nos nad klasikou s jablky a rozinkami, střádám si do zásoby veškeré staré pečivo. A nemluvím teď o rohlíkách, protože ty do mojí žemlovky prostě nepatří. Kousek zapomenuté vánočky či croissant, kterého si nikdo nevšimnul a který druhý den není ani křehký, ani křupavý. Obvykle toho u nás doma moc nezbude, ale občas se v chlebníku něco takového najde a hned to putuje do speciálního sáčku v mrazáku. Minule jsem plátky vánočky spojovala marmeládou a žemlovku sypala čokoládou, tentokrát jsem přidala maliny.

PS: Oproti původnímu receptu jsem omylem do základu vanilkového krému vmíchala hladkou mouku (na stejném papírku jsem totiž měla i krém do koblih s takřka totožným složením), zdá se mi, že díky tomu žloutková směs, která se celá nevsákla do pečiva, strukturou a chutí připomínala krémový pudink. S malinami skvělá kombinace!

PS: Jakmile bílkový sníh během zapékání začne chytat zlatou barvu, nespouštějte z žemlovky oči. Já jsem se na vteřinu otočila pryč a sníh už mi málem zčernal, na fotce s žemlovkou na talířku je to pěkně vidět. 

Ve větší misce rozšleháme žloutky s cukrem a solí (případně i s hladkou moukou). V rendlíku ohřejeme mléko, smetanu a vanilkový extrakt téměř k bodu varu, odstavíme a naběračkou ho tenkým pramínkem za stálého míchání metličkou přilijeme ke žloutkům, tak získáme základ na vanilkový krém.

Zapékací misku vymažeme máslem. Vyskládáme ji plátky pečiva (měla jsem 2 croissanty - z toho jeden sypaný čokoládou, asi 1/4 vánočky a k tomu dvě kynuté buchty bez náplně) tak, aby nikde nezůstaly volné mezery. Navrch nasypeme maliny a vše zalijeme horkou žloutkovou směsí. Necháme 15 minut stát, aby pečivo nasáklo mlékem.

Tip: Pokud pečivo vyskládáváte ve více vrstvách, každou z nich posypte trochou malin a prolijte částí žloutkové směsi. 

Troubu si předehřejeme na 180°C. Žemlovku zapékáme 20 minut, poté na ni navrstvíme bílkový sníh (postup níže), posypeme ho lžící cukru a pečeme, až sníh zezlátne, zhruba 10 minut. Podáváme teplé. 

Na bílkový sníh šleháme bílky, až vznikne středně pevný sníh, po částech přisypeme cukr a vyšleháme do pevných špiček.

2018-01-29 Hlavní chody

Poznámka

*vanilkový extrakt můžete nahradit vanilkovým luskem, v tom případě ho rozřízněte, vyškrábněte zrníčka a ta spolu s luskem nejdříve krátce povařte v mléce se smetanou - já jsem použila extrakt, ale přidala jsem k němu i špetku mleté vanilky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyzapékání
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI