Tato bublinka vznikla z nápadu, který se zrodil ve facebookové skupince Vaříme malým dětem. Tu založila "naše" kuchařka, maminka, kamarádka, holka do nepohody...Barča Charvátová.
Některé maminky se však sem tam chtěly s receptem pro své svišťátko též podělit, tak vznikla možnost, kde budeme tyto recepty, pro naše děti schraňovat.
Budeme rády, když se bude inspirovat více maminek, které denně přemýšlí, co svému dítku dobrého uvařit. A že někdy nápady opravdu dochází, že? (smích)
Proto vás všechny srdečně vítáme a doufáme, že zde najdete spoustu tipů na vynikající dětské obídky, svačinky či večeře.
S láskou k dětem Monika (adminka) a Bára
Taky jste už přejezení masa jako já? Šmakoun je skvělou náhradou za maso a ještě k tomu skvěle chutná. Vždy když přemýšlím co bych mohla uvařit, tak se snažím vymyslet něco opravdu rychlého, protože toho času nemám úplně moc.
Jelikož se snažím už pár měsíců jíst zdravě, tak stále zkouším nové a nové chutě. Tentokrát celozrnné těstoviny s pestem z avokáda a špenátu.
Znáte quinou? Pokud jste neměli tu čest, je nejlepší příležitost začít. Jedná se jednu z nejstarších obilovin pocházející snad z Jižní Ameriky, kde byla pro domorodce považována za denní chléb. Překvapí vás též svou velmi jemnou a lahodnou chutí.
Silný hovězí vývar se pořádnou dávkou zeleniny je to pravé na oběd pro mého malého maroda.
Máte rádi řeřichu? Tyto jednohubky jsou nejen zdravé, ale i výborně chutnají. Pokud nevíte čím netradičním návštěvu oslnit, zkuste právě tento recept.
Batáty nejsou v naší kuchyni až tak obvyklé, ale chutnají výborně. Zkuste tuto polévku, která je zajímavá, nejen svou chutí, ale také složením. Tato polévka je vhodná pro ABKM.
Jelikož je podzim a všude spoustu dýní, nabízí se možnosti, jak dýni zpracovat. Horká dýňová polévka je jednou z možností, jak se v sychravém počasí zahřát.
Naše dnešní uzdravovací polévka s mrkví, rajčaty, červenou čočkou, zázvorem a kokosovým mlékem. Vše vařeno s řasou Wakame v zeleninovém vývaru. Jako přílohu jsem zvolila domácí dalamánky.
Zkuste si netradiční lasagne, které vaše dítko slupne, jako malinu. Jednoduché, rychlé a chutné.
Znáte quinou? Quinoa obsahuje tzv. saponiny, mají hořkou mýdlovou chuť a proto se doporučuje je, před vařením pořádně propláchnout a několikrát proprat v horké vodě. Není u nás ještě tolik rozšířená, ale dostupná je snad v každé zdravé výživě. Díky vysokému obsahu bílkovin je to pro mě super surovina.
Cuketová sezóna pokračuje a já přidávám recept, který dává tip na to, jak třeba zásobu cuket zpracovat v chutné variantě. Pokud milujete placky na všechny způsoby, jdeme do toho!
Pro ABKM (alergie na kravské mléko). Jelikož jsme neustále v dietním režimu Davida kvůli ABKM i mého "redukčního", tak tuto svíčkovou milujeme. Díky mandlové smetaně ji můžeme všichni dietáři naší rodiny.
Pokud si cuketu pečete popřípadě grilujete večer s drahou polovičkou, určitě přidejte láhev dobrého vína. Potom se obyčejný večer může zvrtnou ve večerní romanci. (smích)
Slané koláče jdou u nás na dračku. Dají se péct na tisíc způsobů a proto mě nikdy snad neomrzí. Vyzkoušejte si tedy tento recept, který můžete vzít třeba na návštěvu či rodinný piknik.
Milovníci zeleninových placek si určitě přijdou na své. Však děti je milují úplně stejně. Když je doplníte dipem z čerstvého kopru, jistě se obyčejné pracky změní ve velkou dobrotu.
Večer jsem napekla a dnešní snídaně byla s domácími bochánky se špenátem a lučinou. Samozřejmě také domácí. Co vám budu povídat, byla to skvělá snídaně. Recept na lučinu zde.
Ovesné vločky nemusíte mít jen do ranního müsli, ale můžete je použít do výborných karbanátků, které chutnají snad všem.
A je tu období salátů a odlehčených svačinek, které vás nezatíží kamenem v žaludku. Co je nejlepší, milují je i děti. Můžete si tedy připravit takovou zdravou obědovou pohodičku s celou rodinou.
Další hlavní chod na kterém si pochutnají, jak dospělí, ale i i děti je kuřecí maso s rýží. Pokud není čas dlouho vařit, přichází na řadu právě tento rychlý recept.
Jako obvykle je to jednoduché, rychlé, dia i baby friendly a snad i dobré. Nebo alespoň u nás jsme si pochutnali.
Inspirace na tento recept pochází z magazínu Albert, ve kterém ale byla verze poněkud pracnější a i tučnější, takže jsem opět upravovala, jak je mým dobrým zvykem.
Pokud zkusíte ve vaší kuchyni batáty, určitě si je zamilujete, jako já. V dnešním receptu se s vámi podělím o tip na polévku, která je nejen výborná, ale krásně vypadá na talíři.
Rádi maso a sladké dohromady? Já ano! A rádi neustále něco nového? Já ano! A tak jsem prostě zaimprovizovala..
Nedávno jsme nad ní s děvčaty hromadně slintaly, ale zároveň jsme si taky povídaly o tom, že nutričně tato omáčka není žádný velký hit. Chvíli jsem nad tím přemýšlela, jak koprovku udělat zdravě, jak ji zahustit, až jsem vytvořila tuto. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a absolutně mimi a dia friendly. Milovníkům klasiky určitě nechci tvrdit, že se jí vyrovná, ale chutná je určitě a navíc mě kromě ní v bříšku taky hezky hřeje i pocit, že je zdravá.
Není na světě většího pizzomila, než je můj manžel, proto když jsem na internetu objevila tuto inspiraci, rozhodla jsem se, že si její realizaci rozhodně nemohu nechat ujít. O pizzu jako takovou se samozřejmě nejedná, a kdo by ji v tomto receptu hledal i chuťově, nejspíš nebude příliš spokojen, ale kdo má polentu rád a snaží se stravovat zdravějším způsobem, pro toho bude tento nápad zajímavou alternativou.
Knedlíky z mikrovlnky nedělám denně, však zkusit se musí všechno. Proto se nechte inspirovat a hurá na to maminky.
Karbanátky jsou nejlepším receptem, který můžete obměňovat a vymýšlet různé ingredience, které vás pořád baví. My je doma milujeme, ale omáčka v podobě této nesmí chybět. Posuďte sami?!
Protože bryndza mi připadá slaná a pro malé děti nevhodná, uvařila jsem tuto starou dobrou slovenskou klasiku v odlehčené verzi pro (nejen) malé strávníky.
Italská kuchyně podle známého kuchaře Emanuele Ridi by nadchla snad každého. Mě osobně nadchly těstoviny Cannelloni, které se dají plnit snad vším. Já volila variantu dle pana kuchaře, však jsem trošku improvizovala dle dostupnosti ingrediencí.
Kdo miluje gnocchi bramborové, může si být jist, že i tato varianta bude věru chutná. Bazalkové pesto vůni bylinek umocní, že se nebudete chtít s dětmi ani snad podělit (smích). Není to klasický tvar, však já nejsem michelinská kuchařka, ale mamča, co vaří pro svého prcka.
Doslova vymakaný receptík pro mou 20 měsíční dceru, která vypadá víc, jak spokojeně. Co říkáte?
Znáte ricottu? Ricottu vyráběli již starověcí Římané. Je nasládlejší chuti a mnozí si ji pletou s jiným druhem tvarohu.Tento sýr je výborný i na sladká jídla. Já však dnes volila slanou variantu dětského obídku.
Můj soutěžní recept ze skupinky Vaříme malým dětem. Polévka, která u nás doma měla zaručený úspěch, fotka je důkazem.
Jeden tip na oběd, po kterém se u vás rozhodně zapráší. Pokud uděláte dětskou porci, pošlete tatínka k televizi, aby podezřele moc neubylo dítěti na talíři (smích).
Červená řepa je čím dál tím víc in. Když ji však připravujete pro své děti, máte o to větší radost, že jí vaše rodina zdravě. Nemusí se to přehánět, ale proč se bránit, když to máme rádi. No ne?
Skupinka vyhlásila super soutěž s recepty z červené řepy. Tuto příležitost jsem si nemohla nechat ujít, tak jsem nelenila a hned po uvaření, sama dva talíře snědla.
Nová kuchařka s krásným receptem na rybu a candát v lednici. To jsem prostě musela! Nebyla bych to já, kdybych si ten recept tak trošku nepřišmoulila k obrazu svému, takže píšu: Inspirováno Romanem Paulusem.
Lilkový "tatarák" už jsem měla. Lilkový "kaviár" byla pro mě novinka. Noo.. Příští návštěva se může těšit na originální chlebíčky. Mňam!
Další recept, na kterém si vaše dítka určitě pochutnají. Polévku na konci ozdobíme lžičkou bílého jogurtu a tenkými proužky jarní cibulky.
S červenou řepou mám problém. Možná ho máte taky a možná se i vám uchoval už z dob školních jídelen, kdy se ona červená hmota bez chuti roztékala po talíři s něčím podobně bez chuti a zápachu. Nicméně nikdy se nemá říkat nikdy, a tak se na stará kolena snažím dát jí druhou šanci. Toto je druhé jídlo z řepy a musím říct, že výsledek je rozhodně 2:0 pro řepu.
Příkrmy, příkrmy a znovu příkrmy. Nejčastější otázka ve skupince maminek. Já vsadila na červenou řepu. Musím říct, že kdyby malej mohl, vytrhl by mi misku z ruky a jedl by sám. Tak třeba se některá z maminek bude inspirovat, u nás to dopadlo na jedničku.
Rýpe se vám dítko ve vše, co uvaříte? Od toho je naše milá skupinka Vaříme malým dětem. Zde se inspirujeme s maminkami navzájem a dětem moc chutná. To je ta nejhezčí odměna!
Kachna pro děti zdravě? No uznávám, moc to nejde. Ale výzva byla přijata a poprala jsem se s tím snad docela se ctí. Ráda se teď podělím i s vámi.
Ať už samotná jen tak na chlebík, s bylinkami, s česnekem, jako základ do všemožných pomazánek, nebo i na sladko, s ovocem, do různých dortových kremů a dokonce i místo šlehačky do těstovin či kuskusu. Tam všude se dá využít domácí lučina. O tom, že je to absolutně jednoduché a velmi výrazně levnější než z obchodu, to už se myslím u svých receptů ani nemusím zmiňovat.
Ať už jde o agávový, javorový, rýžový, kukuřičný nebo datlový, různé rostlinné sirupy jako náhražky cukru získávají v poslední době velkou oblibu a najdete je dnes už snad v každém supermarketu. Cena už tak sympatická není, čtvrtlitrová lahvička takového sirupu se dá pořídit od cca 80 Kč. A náklady na tento domácí? V řádu pár korun.
Takové ne úplně tradiční karboše, které voní po orientu a díky obalení do sezamu po upečení vytvoří božskou křupavou krustičku. No prostě stručně a jednoduše - ty se ti mámo teda povedly, fakt že jo!
S přípravou tohoto receptu je dobré začít o něco dříve, neboť čočku je potřeba uvařit, nechat zchladnout a i hotovou pomazánku doporučuji nechat aspoň hodinku zatuhnout v lednici. Stojí to ale rozhodně za to, protože je výborná a přitom obsahuje jen pár surovin.
Taková rychlá improvizace. Tak snad se docela povedla.
Podobnost této polévky se svíčkovou je zcela náhodná. Narozdíl od ní je ale hotová do čtvrt hodinky.
Polenta je kukuřičná kaše, která je vynikající nejen jen tak v základu, ale především zapečená. Přesně jako je tato. Říkejme tomu třeba koláč nebo nákyp. Není to moc fotogenické, ale je to táák dobré.
I s přípravou hotová za deset minut. Čestné slovo!
Tyhle jednoduché pomazánky miluju. Cokoliv lednice dává prostě a jednoduše smícháte se žervé a zpracujete zbytky do posledního zbytku.
Za nápad a tento recept děkuji své kuchařské kamarádce Romance, která je úplnou mistryní všemožných placiček a báboviček. Tyto jsou obzvláště povedené a díky líbivé formě vám pomohou dostat do dětí i nějakou tu zeleninku.
Spojení lososa, kopru a špenátu.. no to je prostě nebe v hubě!
Boloňská omáčka je moje oblíbená. Skládá se jen z pár surovin, je jednoduchá na přípravu a dá se s ní přímo čarovat. Dáte si ji do špaget, zapečete s lasagnemi nebo bramborami, nacpete ji do tortily nebo palačinek, smícháte s kuskusem nebo položíte na topinku. Z jednoho základu máte hned několik různých jídel.
Recept je z kuchařky Lidlu od Marcela Ihnačáka. V jeho původní verzi jsou navíc ještě pražené vlašské ořechy, které by pokrmu sice dodaly tu správnou tečku, ale to už by nebylo pro děti, takže jsem je vynechala. Zkusit to s nimi ale určitě můžete.
Měla jsem hroznou chuť na karboše. Tak jsem udělala takovou "nevyčítací" verzi s červenou čočkou, k tomu šťouchaný brambor a polníčkový salát..
Na nákupech v Německu jsem narazila na šípkovou zavařeninu za pár kaček. A protože sehnat ji u nás je docela vzácnost, okamžitě jsem po ní sáhla. Ke kančímu jsem se bohužel už tak snadno nedostala, takže jsem jej nahradila hovězím a pochutnali jsme si i tak.
Tuňák je jedna z nejlepších ryb, jakou jsem kdy jedla a myslím, že zachutná i těm, kteří jinak ryby nemusí. Nesmrdí rybinou a chuťově mi připomíná spíš vepřové maso. Podobnost s chutí toho konzervovaného rozhodně nečekejte, čerstvý je totiž o deset tříd lepší!
Losos a kopr - to je osvědčená kombinace. A mě nikdy neomrzí.
Úplná klasika, kterou milují snad všechny děti. Jen to moje vždycky hází obličeje, jestli je vážně nutné, aby jedlo nějaké "žížaly", ale masovým koulím rozhodně nikdy neodolá.
Hovězí maso na zelenině můžete udělat dvěma způsoby. Pokud pro dospěláky ke slavnostní večeři, přidáte na podlití dobré červené víno. Jestli si jídlo žádají vaše dítka, podlijeme vodou. V obou případech si pochutnáte.
Hovězí mleté se šťouchaným bramborem je tip na rychlý nedělní oběd. Posypte petrželkou nebo čerstvou pažitkou a můžete podávat s kompotem nebo okurkovým salátem.
Cuketovo-dýňové lasagne s anglickou slaninou, jsou výborným tipem na třeba sobotní oběd. Milují je i děti, takže když upečete pekáček této dobroty, určitě se po něm jen zapráší.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI