jméno a příjmení | Petra Konečná |
znamení | lev |
koníčky | moje rodina, práce s dětmi, procházky s naší fenkou Citou, běh, plavání, četba a v poslední době vaření |
sny a cíle | Vychovat šikovnou a zdravou dceru, naučit se lépe péct, více cestovat a jednou si pořídit domeček se zahrádkou. |
Jsem maminka na mateřské dovolené s dvouletou dcerkou Haničkou, předtím jsem pracovala jako sociální pracovnice s osobami se zdravotním postižením a romskými dětmi. Až doma na mateřské jsem však objevila kouzlo vaření a to hlavně díky skupince Vaříme malým dětem, kde mě jednoho dne přidala kamarádka. Zjistila jsem, že se dá vařit spoustu zdravých a chutných jídel, které by mě předtím ani nenapadly. Neuměla jsem do té doby moc vařit, vařila jsem pořád dokola to samé a chyběla mi inspirace, kterou teď často nacházím právě ve skupince „Vaříme malým dětem“ a zde na Pažitce. Všechna ta nádherná jídla mě lákají k vyzkoušení nových receptů. Občas si některé recepty pozměním, většinou dle svých dostupných surovin v lednici, nebo prostě když mě popadne inovativní duch. Navíc jsem si na mateřské uvědomila, že chci hlavně pro dceru vařit zdravěji a postupně změnit své špatné stravovací návyky, které jsem za svůj život nasbírala.
U nás doma vždycky nejvíce boduje maso, ale poslední dobou mi docházela inspirace, co ještě uvařit, aby to nebylo pořád to samé dokola. V televizi jsem v jednom pořadu o vaření zahlédla, že dělají masové rolády a dostala na ně chuť. Takže o budoucím obědě bylo rozhodnuto. A protože milujeme chuť rajčat a čerstvé jsem zrovna doma neměla, tak jsem použila ta sušená spolu s červeným pestem. Jako příloha vznikl lehký čočkový salátek, který lahodně doplňoval chuť masa.
Začala sezóna medvědího česneku, tak jsem z něj poprvé vyzkoušela špenát a byla zvědavá na výslednou chuť. Doma špenát milujeme, tedy my dospělí, naše dcerka jej zatím bojkotuje, neboť je to zelené. Hotový špenát mě překvapil a pochutnali jsme si na něm.
Jsem člověk, který rád experimentuje a zkouší nové chutě a suroviny. Když jsem v obchodě uviděla slevněný polníček a doma měla stále neotevřený pytlík Mungo fazolek, tak jsem se rozhodla, že z těchto dvou surovin něco uvařím. Vznikla z toho velmi chutná polévka, která zasytila celou rodinu na oběd.
Taky to znáte, kdy nevíte co vařit a nechce se Vám stát dlouho u plotny?! Tak takovéhle myšlenky se mi dnes honily hlavou, co uvařit hlavně pro sebe, když ostatní členové rodiny dojídají zbytky z předešlého dne. A protože jsem dlouho neměla žádnou krémovou polévku a z lednice se na mě „usmíval“ sáček s baby špenátem, tak volba byla jasná. K tomu jsem přihodila pár dalších ingrediencí ze spíže a vydatná polévka je na světě.
Poslední dobou mi přišlo, že připravuji stále stejné večeře, chtělo to prostě změnu, tak jsem brouzdala internetem a padl mi do oka Quiche, který jsem se zatím neodvážila vyzkoušet. Vše je jednou poprvé, tak jsem se do něj nakonec pustila a z několika receptů si vytvořila svůj vlastní, tedy hlavně podle toho, co zrovna obsahovala moje lednička. Dá se jíst teplý i studený a překvapilo mě, jak byl uvnitř pěkně šťavnatý.
Také milujete vůni levandule jako já?! Je to úžasná rostlina, kterou mám ráda již od dětsví a tudíž hrála prim i v můj svatební den. Kromě jejího využití v interiéru jako dekorace nebo na odpuzování molů v šatních skříních, se může přidat i do jídla. Jamile jsem jednoho dne objevila Ghí s příchutí levandule, věděla jsem, že jej musím v nějakém pečení vyzkoušet. Volba nakonec padla na kakaové sušenky, které miluje moje dcerka, a tak vznikly levandulové koka sušenky.
Když je pátek, to je jako svátek, proto jsem si řekla, proč si ho nezpříjemnit něčím sladkým?! Navíc moje malá princeznička chodila celé dopoledne kolem mě s její oblíbenou "mantrou" posledního týdne, což je neustále "mňam, mňam". Když jsem jen tak mimochodem před rodinkou prohodila, co by řekli na muffiny, ozvalo se souhlasné zamručení. Takže bylo rozhodnuto. Ale teď babo raď, jaké muffiny udělat, je přece tolik skvělých chutí a kombinací. A protože se mi jeden druh zdál málo, tak jsem se odhodlala upéct druhy 3. Sice jsem si na sebe trochu ušila bič a po pečení to v kuchyni vypadalo jako po výbuchu, ale nakonec jsem nelitovala. Potěšilo mě, když se dcerce po probuzení rozzářily oči a zvolala mňam mňam, jakmile muffiny uviděla na stole.
Doma máme všichni moc rádi pečená kuřecí stehna, ale aby nebyly připraveny stále na stejný způsob, tak jsem přemýšlela o změně. Po delším zírání do ledničky a hledání dalších ingrediencí mě napadlo upéct kuřecí čtvrtky na zelenině alá "co dům dá" a z toho pak připravit omáčku. Ráda vařím a peču jídla tzv. z jednoho pekáče, tudíž to byla ideální volba.
Jednoho zimního večera mne jako obvykle honila mlsná, navíc jsem chtěla upéct něco na zub i pro malou, tak jsem nakoukla do oblíbené skupinky Vaříme malým dětem. Zde mě zaujal recept od skvělé kuchařky Aleny Chramostové - inspirovala jsem se jejím jogurtovým koláčem, který vypadal tak lákavě. Ale nebyla bych to já, abych si ho zase nepozměnila a udělala trochu podle sebe a svých dostupných surovin. Každopádně to byla moje premiéra použít jogurt do těsta, stejně jako vyzkoušet dosud ve spíži schované mouky - šáchorovu a kokosovou. Byl to trochu experiment, ale myslím, že stál za to, manžel nemá rád suché koláče a tenhle byl krásně vláčný, že si na něm pochutnal. Stejně tak malá princezna, která je trošku vybíravá.
To je tak, když tatínek dostane chuť na smažené bramboráky. Takže aby byly aspoň trochu zdravější, tak jsem do nich kromě brambor nastrouhala i červenou řepu a přidala chia semínka. Tatínek je jedl pěkně smažené a křupavé na oleji, ale pro nás s malou jsem je pekla "skoro" nasucho jen na vymazané pánvi a taky byly moc dobré. Nekonečnou inspirací je pro mne skupinka Vaříme malým dětem, kde jsem nejspíš něco podobného zahlédla, tudíž jak jsem v lednici našla chudáčka osamělou řepu, tak jsem si řekla, zkusím ji použít.
Už delší dobu jsem měla vyhlídnutý a založený recept na ovocný krambl, který jsem měla v plánu vyzkoušet. A tak jedno odpoledne, kdy moje malá „čertice“ konečně usnula, jsem se pustila do pečení. Příprava kramblu byla jednoduchá a po upečení voněla celá kuchyň, že jsem se musela hodně krotit, abych ho ještě horký nesnědla . Přemýšlela jsem, jak svůj výtvor dovést k „dokonalosti“ a v hlavě se mi zrodil nápad, že použiju krambl jako součást poháru. Miluju sladké a na nějaký pohár jsem měla opravdu chuť, navíc jsem chtěla potěšit manžela překvapením, až dojde unaven z práce domů. Konečná úprava poháru sice zabrala trošku času, ale myslím, že výsledná dobrota stála za to. Manžel pohár pochválil a moje dcerka z něj taky ochutnala.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI