jméno a příjmení | Šárka Ledová |
znamení | beran |
povaha | nenapravitelná optimistka |
koníčky | zpěv, fotografování, jóga, vaření, procházky v přírodě |
sny a cíle | Chci být i nadále šťastná bez jakéhokoliv důvodu, prostě jen proto, že JSEM! Vychovat z mého syna slušného člověka, který bude mít rád život, lidi a vydat kuchařku českých, vlastních receptů v německém jazyce. |
motto | K dosažení vysněných cílů není třeba přílišného úsilí. Stačí pokora, dobré vnitřní naladění a dobré věci se dostaví samy. |
Miluji život se vším, co přináší. Svou rodinu, lidi, se kterými se můžu od srdce smát, svou práci (jsem překladatelka na volné noze) a ze všeho nejvíc ráda jím, vařím a peču. (Smích)
Hned osvětlím, proč jsem se právě teď tak zeširoka zasmála. Skutečnost, že vám zde mohu prezentovat své recepty, je pro mě i pro mé nejbližší, kteří mě dlouhá léta znají, takovým malým „zázrakem“. Ještě před pár lety jsem se k vaření a pečení spíše otáčela zády. Buďto se vždy našel někdo milý, kdo mi navařil, ať už to byla moje milující a vždy dobře naladěná maminka nebo usměvavý prodavač Kebabu na rohu ulice. Nebo jsem si prostě chtě nechtě uvařila sama, ale nějak to nebylo „to pravé ořechové“. Po narození mého dnes již čtyřletého syna se ze mě téměř přes noc stala vášnivá kuchařka i pekařka, ráda experimentuji a u těchto dvou činností relaxuji. Největší radost mám však z toho, když se mým dvěma spolustolovníkům, manželovi a synkovi, dělají ony pomyslné „boule za ušima“.
To je pro mě tím největším vyznamenáním!
Tohle jídlo je jedním z mých nejoblíbenějších, a kdybych mohla, připravovala bych nám jej nejraději několikrát do týdne. Největší radost mám z toho, že si na takto upravených krevetách pochutnává i můj syn.
Určitě každý z vás zná ten pocit, kdy si k obědu dáte "jen něco malého", v mém případě to dnes byla polévka z uzeného masa s chlebem. Celý den jsem si říkala, s tím vystačím, večer si dám jen ovoce a budu spokojená. Jenže...hladu neporučíš a domů jsem se vracela čím dál rychleji a rychleji, s vidinou restující se cibulky a hovězího masa na rozpáleném oleji a následného "dlabance". No a pak ta slast u večeře, oh, není nad to se dobře najíst. Hovězí maso na křemenáčích s domácím kváskovým chlebem si brzy zopakujeme, už teď se na to těším.
Tento koláč byla naprostá improvizace a když jsem se do něj pouštěla, vůbec jsem netušila, jaký bude... Jsem moc příjemně překvapená a jak řekl můj manžel...tak ten je návykový, budeš ho muset péct hodně často. No a já se tomu vůbec nebráním, taky se ze mě stal "borůvkový" závislák.
Když jsem mému muži řekla, že jsem upekla bublaninu s avokádem, začal si ťukat na čelo a řekl, že ji radši ani neochutná. Pak se přece osmělil a úsměv do podkovy se rázem změnil a on byl z téhle chuti nadšený. Těsto s avokádem je vláčné, jemné.
Dnes mě nejspíš "osvítil" duch tvarohových ovocných knedlíků, protože se mi myslím, co se receptu na tvarohové knedlíky týče, povedl můj největší majstrštyk. Jiné tvarohové ovocné knedle už nikdy kuchtit nebudu. Jsou opravdu úžasný.
Miluji slané koláče, a protože je venku krásně a všude jsou kytky, vytvořila jsem nám koláč a la rajčatová kytička.
Dnes večer jsme si dali v naší rodině už téměř zapomenutou polévku, kterou nám za mých dětských let vařívala moje milovaná babička, která ji uměla připravit úplně nejlíp ze všech lidí na týhle planetě ... Babička si bohužel onen úžasný recept na tu správně ochucenou a taaak lahodnou zelnou polévku z hlávkového zelí vzala s sebou "tam nahoru" a mně teď nezbylo nic jiného, než zavřít oči a představovat si, co do ní všechno dávala... A teda...nejspíš mi to přímo pošeptala do ucha, protože se mi povedla přesně taková, jakou jsem ji chtěla mít... No a nejradši bych ji tedy servírovala do dřevěného hlubokého talíře a jedla ji dřevěnou lžící za zvuku praskajícího ohně někde v útulném dřevěném srubu, ale i tak jsme si pochutnali. A synáček mě právě pochválil a cinká tu lžící o talíř dál a dál. Pro mámu to nej!!!!
Když mám doma spoustu zeleniny, hned je mi jasné, co bude k obědu. Slaný koláč je jasnou volbou a milujeme jej na všechny způsoby. Tato vegetariánská varianta slaného koláče nám moc chutnala a určitě jsem tento koláč nepekla naposledy.
Mým snem bylo mít "vlastní" odšťavňovač, abychom si s mýma dvěma kluky mohli "stáčet" čerstvé džusy z ovoce a zeleniny těch nejrozmanitějších kombinací. Před pár dny mi manžel tuhle úžasnou mašinku koupil a já mu teď zas na oplátku upekla roládu z restů ovoce, které zůstanou v odšťavňovací misce po stočení džusu a člověku jakoby říkaly "nevyhazuje nás, jsme ještě k užitku". Roládka je na světě a oba máme radost jak malí Jardové.
Znáte ten pocit, kdy ráno vstanete, máte děsnou chuť na rohlík s máslem a nemáte žádný doma? To se mi stalo dnes, a tak jsem si je prostě během dopoledne upekla a mé chuťové buňky si přišly na své.
Chřestová sezóna nám pomalu začíná a já přináším tip na jednoduchý oběd či večeři.
Jsem milovnicí zeleniny a dlouhé dny se klidně zcela obejdu bez masa. Když už ale vařím zeleninu pátý den v týdnu, tak se pak o víkendu těším na pořádný kus "flákoty". Tento recept je právě jedním takovým "víkendovým" potěšením. Splňuje přesně mé představy...kus vynikajícího masa marinovaný na můj oblíbený způsob a zelenina, kterou si stejně nikdy neodpustím.
Neměla jsem chuť na klasickou dušenou kapustu, a tak jsem listy kapusty zužitkovala jiným způsobem a toto jídlo jsme si zamilovali "na první dobrou". Roláda je vynikající jako hlavní teplý chod, ale i jako studený předkrm.
Miluji mediteránskou kuchyni. A miluji rajčata, avokádo a černé olivy. Právě tyto tři dary přírody jsem použila k upečení těchto opravdu skvělých tyčinek určených pro večerní siestu u sklenice piva nebo vína…
Hovězí líčka na červeném víně jsou pro mou rodinu jednou z největších delikates. Proto tuhle dobrotu vařím vždy jen o víkendu, protože to je onen čas, kdy se všichni sejdeme u jednoho stolu a můžeme si na tomto výtečném jídle společně pochutnat.
Květák je zelenina, která vévodila mému dětství a miluji ji dodnes v jakékoliv úpravě. Květákový mozeček je jídlo, které je uvařené v mžiku, a přesto si na něm člověk moc pochutná.
V zimních měsících u nás vedou polévky, které zasytí a dodají energii. Nemusí v nich zrovna stát lžíce, ale musí být plné zdravé zeleniny a být lahodné chuti. A to tahle polévka rozhodně splňuje.
Kdo má rád růžičkovou kapustu, jistě si přijde u této polévky na své. Zeleninových polévek není nikdy dost, ani pro ty naše nejmenší svišťata.
Koule...koule...kuličky... I kdybych napekla sebevíc druhů cukroví, tak "koule" u nás nesmí chybět. A tyhle medovníčkové jsou jednoduše famózní...
Linecké je prostě linecké... Jakmile se rodince naservíruje na stůl, mizí jako první. A což teprve, když jej ozdobíte nahrubo nasekanými praženými mandlemi a těsto lehce zaprášíte skořicí. Pak opravdu popřemýšlejte, kam tohle výtečné cukroví schovat, neboť se jinak "nedožije" rána a vy máte jasno, že musíte péct další várku.
Krevety na česneku a na víně jsem jedla na jedné z mých nejkrásnějších dovolených, kterou jsem strávila ve Francii u Atlantiku... Byla to taková dobrota a já jsem z dovolené odjížděla s pocitem, že se neloučím jen s touto krásnou zemí, ale i s tímto úžasným pokrmem...jazyková bariéra mi nedovolila oslovit kuchaře, aby mi prozradil recept. A tak jsem si plna odhodlání, že si toto jídlo vykouzlím doma sama, koupila čerstvé krevety, přivřela jsem oči a rozpomínala se na chvíli, kdy jsem si na tomto jídle ve Francii pochutnávala... No a tohle je výsledek mého snažení... Kus Francie na talíři.
Vánoce jsou svátky klidu, pohody, ale i vzpomínek…. Na tomhle cukroví jsem si kdysi coby malá holka pochutnávala u mé babičky, ujídala jsem jí ho zcela nevychladlé z plechu…. Úžasná vzpomínka Před pár dny jsem ho čirou náhodou objevila na fotce s receptem od paní Czadky Šulistové a hned jsem věděla, že u nás o letošních vánocích oživím „dávnou“ a již tak trochu zapomenutou tradici…
Tahle krásně vláčná bábovka vám doma navodí úžasnou "předvánoční atmosféru" .
Když se podívali moji přátelé na fotku, automaticky na ní viděli kačenku se zelím. Na druhý pohled však vidíte, že se dá pochutnat na knedlíku a zelí, i když není drůbež v dohledu. Cibulku neodbývejte, bohatě se vám oplatí.
Zdravých dortů není nikdy dost. Někdo by mohl tento dezert považovat za letní záležitost, ale my je prostě baštíme celý rok nepřetržitě.
Placky, placičky, prostě chuťovka, která mě baví. Jsem zvědavá, jestli budou chutnat i vám. Každá návštěva musí ocenit, že tasíte domácí sušenky než balíček olejem nacucaných brambůrek nebo dětských křupek, no ne?!
Milujete saláty, jako já? Pokud ano, není nic jednoduššího, jako je tento. Zároveň není nic chutnějšího. Ingredience si obměňte dle vašich chutí a toho, co máte opravdu rád
Fazolky, pro někoho klasika, někdo si je tak často nedělá. Tak třeba tento recept bude pro vás impulsem, že je ten správný čas, si pochutnat na fazolkách.
Recept jsem našla na stránkách nejrecept, kde mě tyto růžičky opravdu očarovaly. Tak jsem se do nich pustila hnedle, jak jsem koupila listové těsto. Tímto děkuji stránce za inspiraci a vy si je pojďte udělat spolu se mnou.
Dýňová sezóna pokračuje a tak zkusíme jeden recept nasladko. Bábovka je krásně vláčná a děti se po ní můžou utlouct. Nevěříte, zkuste třeba hned.
Další polévka, která se nemá opravdu za co stydět, ba naopak. Je dýňová se sezóna, tak určitě uvítáte tento chutný recept, který nejen pohladí vaše chuťové pohárky, ale též zahřeje. Milují ji samozřejmě i děti.
Příběh k receptu je až pohádkový. Můj kamarád má vlastní rybník a tak mi nejen rybu ulovil, ale daroval mi ji i s tímto receptem. Co přát si víc, že?! Tak jdeme na to, už se mi sbíhají
Venku se nám počasí horší, mráz sílí, tak je čas na teplé vývary a polévky. Tuto milujeme u nás doma my, tak doufám, že si pochutnáte úplně stejně.
Recept na těsto mám od své kamarádky Kačky Bobkové, kterou samozřejmě nesmím zapomenout zmínit. Tímto jí moc děkuji a my se můžeme pustit do receptu, který nadchne především milovníky sladko-kyselých chutí.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI